Czy jedzenie buraków łącznie z produktami bogatymi w żelazo utrudnia wchłanianie tego pierwiastka?

Mówi się, że czerwone wino i buraki obniżają ciśnienie i są zdrowe w małych ilościach. Wino natomiast bardzo wypłukuje z organizmu żelazo. Czy jedzenie buraków łącznie z produktami bogatymi w żelazo utrudnia wchłanianie tego pierwiastka?
MĘŻCZYZNA, 38 LAT ponad rok temu

Dieta śródziemnomorska a serce

Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.

Witam,
Burak nie powoduje szczególnego utrudnienia we wchłanianiu żelaza. Co innego wino oraz herbata. Jednak nie musi się Pan tym przejmować jeśli nie będzie Pan łączył w jednym posiłku produktów bogatych w żelazo razem z winem czy herbatą. Bogate w żelazo są wątróbka, mięso, warzywa strączkowe, amarantus, soczewica. Dodatkowo, można zwiększyć wchłanianie żelaza zwiększając w posiłku ilość witaminy C (świeże warzywa i owoce).
Pozdrawiam
Maja Czerwińska-Rogowska
Dietetyk Gryfice

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty