Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam. W przypadku alergii na pomidory może dochodzić do występowania zmian skórnych. Zalecam wizytę u lekarza alergologa.
Witam Panie Józefie,
alergia na pomidory - tak
sama miałam w dzieciństwie, a 3 lata temu odnowiła się po kontakcie z alergenem pomidorowym w kosmetykach .
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Bąble na skórze po wysiłku fizycznym – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Co to za uczulenie? Swędzi mnie całe ciało – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy to może być objaw alergii pokarmowej? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy z powodu alergii muszę zmienić pracę? – odpowiada Lek. Alicja Adaszewska
- Swędzące bąble na całym ciele po kąpieli – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Co wywołuje u mnie czerwone bąble na ciele? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Swędzenie skóry na brzuchu a alergia – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy to może być związane z alergią? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy to alergia kontaktowa - jak wyleczyć? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Swędzenie pleców i brak alergii – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski