Zapytaj lekarza

1 , 0 1 4 , 9 7 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Dzień dobry Pani Joanno,

wg licznych badań naukowych, prażenie ziarna gryki pogarsza jakość białka, więc korzystniej wybierać kaszę gryczaną nieprażoną (tj. niepaloną).

Poniżej podaje wartość odżywczą kaszy palonej i niepalonej w 100 g produktu ugotowanego.

Kasza gryczana palona: - energia: 102 kcal - białko: 3,8 g - tłuszcz: 0,9 g - węglowodany: 21,0 g - błonnik pokarmowy: 1,8 g

Kasza gryczana niepalona: - energia: 112 kcal - białko: 4,2 g - tłuszcz: 1,0 g - węglowodany: 23,1 g - błonnik pokarmowy: 2,0 g

Pozdrawiam, mgr Karolina Janion - dietetyk kliniczny

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety