Czy każdy dietetyk ustali dietę dla 9-letniego dziecka?

Moje 9 letnie dziecko ma duza nadwage niby ograniczam jej produkty do spozycia chleb zastepuje chrupkim pieczywem napoje zastapilam woda pilnuje ilosc zjadanych posilkow ale nie widze zadnej poprawy w utracie wagi chciala bym wiedziec czy kazdy dietetyk ustali diete tak malemu dziecku
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Dieta 1000 kalorii

Witam,

u dzieci w takim wieku nie stosuje się diet redukcyjnych. Zamiast tego, bardzo ważne jest przestrzeganie zasad racjonalnego żywienia. Istotne jest spożywanie posiłków regularnie, co 3-4 godziny. Należy również pamiętać, aby Pani dziecko spożywało 4-5 posiłków dziennie. Dieta dziecka powinna być urozmaicona i bogata zarówno w produkty mleczne jak i warzywa oraz owoce. Proszę zwrócić uwagę na to, czy dziecko nie podjada pomiędzy posiłkami oraz czy spożywa jakieś słodycze. Ponad to, warto zadbać o odpowiednią aktywność fizyczną, która może być kluczowym elementem terapii nadwagi u Pani dziecka.

Serdecznie pozdrawiam,
mgr Alicja Golonka
www.dietetyk-proporcja.pl

0

Droga Mamo, generalnie tak, ale trzeba się wystrzegać tych dietetyków, którzy będą chcieli Pani dziecku przypisać jakieś suplementy przyśpieszające odchudzanie. Dieta powinna być - tak, jak pisze koleżanka - bardzo urozmaicona, ale przede wszystkim nie może być restrykcyjna. To dawka ruchu i odpowiednia ilość energii spowoduje, że dziecko będzie rosło, a przez to się wysmukli.

Pozdrawiam
http://food-diet.pl/

0

Witam!

Jadłospis powinien być dostosowany w sposób indywidualny w zależności od stylu życia oraz indywidualnych uwarunkowań. Podam kilka zasad żywieniowych dotyczących dzieci i młodzieży.
1. Zaplanuj 4-5 posiłków dziennie (wśród nich przynajmniej jeden powinien być posiłkiem ciepłym).
2. W głównych posiłkach powinno znajdować się źródło pełnowartościowego białka (np. mięso, ryby, wędliny, jaja).
3. Zaleca się podawanie chudych wędlin i mięsa. Z mięs należy wykrawać tłuste kawałki, a drób serwować bez skóry.
4. Mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane każdego dnia.
5. Wybieraj dobrej jakości tłuszcz roślinny i masło.
6. Do surówek powinien być dodawany olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek.
7. Sałatki owocowe mogą być posypane np. nasionami słonecznika, orzechami włoskimi. Takie sałatki powinny zastąpić słodkie przekąski (batony, czekolady, lody).
8. Zalecane jest zwiększyć ilość warzyw w diecie.
9. Wskazane jest stosowanie produktów pełnoziarnistych (ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe). Produkty pełnoziarniste są źródłem węglowodanów złożonych, które dają więcej energii.
10. Zalecane jest stosowanie różnorodnych technik przyrządzania potraw- gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii lub bez, zapiekanie. Smażenie powinno ograniczone.
11. Należy ograniczyć spożycie słodyczy oraz unikać żywności typu „fast-food”.
12. Dziecko powinno pić dużo wody mineralnej niegazowanej zamiast dosładzanych napojów, które są źródłem „pustych kalorii”.
13. Zdrowie osoby dorosłej w dużym stopniu zależy od prawidłowego rozwoju fizycznego w dzieciństwie, dlatego zadbaj o aktywność fizyczną swojego dziecka.

Zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty