Czy kiwi może uczulać?
Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam serdecznie. Kiwi jest owocem, który wręcz słynie ze swoich właściwości uczulających. Znajdujący się w nim alergen może wywoływać reakcje skórne i problemy z oddychaniem.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy arbuz może uczulać? – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Czy banany mogą uczulać? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy Tran TOTAL może uczulać? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czy chleb żytni uczula? – odpowiada Lek. Ewa Drzewiecka
- Czy powinnam unikać warzyw i owoców które krzyżują się z alergenem wziewnym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie wykonać badania, aby wiedzieć co mnie może uczulać? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Spożywanie kiwi a cukrzyca – odpowiada Lek. Krzysztof Marzec
- W jaki sposób najskuteczniej sprawdzić jaki pokarm uczula? – odpowiada Piotr Pilarski
- Dlaczego moja skóra po spożyciu alkoholu robi się czerwona? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Co mogą sugerować takie silne pokrzywki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie