Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?

Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.

Dzień dobry,

krzem jest mikropierwiastkiem, który jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Krzem jest głównym składnikiem części miękkich, takich jak: tkanki łączne, ścięgna, naczynia krwionośne, chrząstki, błony śluzowe i tym podobne. Kiedy krzem zanika w strukturach miękkich, jego miejsce zajmuje wapń i dochodzi do ich stwardnienia, a w efekcie do chorób typu: arterioskleroza, osteochondroza, poliartretyzm, zwapnienie zastawek serca. Niedobory krzemu wpływają na choroby moczowe, kondycję układu sercowo-naczyniowego, zdrowie kości i stawów.

Ponadto prawidłowy poziom krzemu jest niezwykle ważny dla stanu skóry, włosów i paznokci.

Niedobory krzemu w organizmie można uzupełniać na różne sposoby. Codzienna dieta, która dostarcza optymalną porcję krzemu powinna zawierać w sobie otręby ryżowe, owsiane oraz pszenne, mączkę sojową, ryż brązowy, owies, białą cebulę, kapustę, rzodkiewki czy ogórki. Innym sposobem na dostarczanie krzemu jest spożywanie glinki kaolinowej lub wody krzemowej.

Z wysokiej zawartości minerału słynie także skrzyp polny.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty