Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]
Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.
Witam
Proszę przyjrzeć się czy nie przyjmuje Pani jakichś preparatów, witamin, tabletek, które mają wysokie dawki żelaza. Należy ograniczyć mięso i wędliny do 2 razy w tygodniu na miesiąc i po tym czasie jeszcze raz spróbować wykonać badanie krwi żelazo. Jeśli wyniki będą nadal wysokie to proszę skonsultować je z lekarzem w celu poszerzenia badań o bardziej szczegółowe w celu wykrycia przyczyny.
Magdalena Maciejewska
dietetyk Bydgoszcz
http://www.maciejewska.eu
Witam serdecznie,
Nie wiem jaki Pan obecnie ma poziom żelaza, ale jeśli jest zwiększony, należy przede wszystkim poszukać tego przyczyny.
Mięso i wędliny warto ograniczyć do 2-3 razy w tygodniu (nie tylko ze względu na żelazo, ale ogólne zdrowie). Wyższy poziom żelaza występuje też czasami u osób spożywających regularnie niewielkie ilości alkoholu (piwko, lampka wina dziennie). Powodem większej ilości żelaza mogą też być przyjmowane leki i suplementy diety.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co oznacza stan podwyższonego żelaza w organizmie? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Czy jedzenie żelaza w tabletkach wystarczy, aby podnieść poziom tego pierwiastka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Mały niedobór żelaza a anemia – odpowiada Magdalena Mroczek
- Co może oznaczać lub co może być przyczyną zwiększonego żelaza we krwi? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Czy wysoki poziom żelaza jest niebezpieczny? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Niski poziom żelaza a oddawanie krwi – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Jaka jest zawartość żelaza w ziemniakach? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Niski poziom żelaza i hemoglobiony u wegetarianki – odpowiada Magdalena Mroczek
- Poziom hemoglobiny u weganki – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Czy w lecie także należy przyjmować witaminę D? Rozmowa z dietetyczką
Informacja prasowa OSAVI Z badań wynika, że dwóch
Co jeść i pić w czasie COVID-19? Nauka potwierdza, że te produkty łagodzą objawy i wspierają odporność
W obliczu kolejnych wariantów koronawirusa, a takż
Mięso oddzielone mechanicznie - w skrócie MOM. Z mięsem łączy je tylko nazwa
Wędlina, parówki, dania gotowe i ten sam komunikat