Dieta śródziemnomorska a serce
Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.
skąd pomysł, że to gluten? Może to raczej lektyny? Albo niedobory powstałe przy monotonnej diecie? A może całkiem coś innego?
Lepiej czuje się Pan latem, gdy, zgaduję, je Pan więcej świeżego, nieprzetworzonego pożywienia oraz więcej przebywa na świeżym powietrzu. Radziłabym pójść tym tropem :-)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak interpretować wyniki badania na celiakię? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Badania w kierunku nietolerancji glutenu – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy nietolerancja glutenu może mieć związek z celiakią? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Badania w kierunku celiakii u dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie wykonać badania: na alergię na nabiał i gluten czy na nietolerancję na laktozę i gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Podejrzenie celiakii a wyniki badań serologicznych – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Produkty pozbawione glutenu – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Wynik badania p/c p. deaminowanej gliadynie (DGP) – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Czy możliwa jest nietolerancja glutenu u 36-latki? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
artykuły
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o