Czy mam wyeliminować na jakiś czas gluten?

Witam proszę o odpowiedz na wyniki ema IgA IF negatywny /a-tTg IgA <200 /a-gliadyna natywna igA 9,47 norma to 0,00-0,90 /a-gliadyna natywna IgG 0,50 norma to 0,00-0,90 reszte badań w kierunku uczulenia na pokarmy i na gluten nic nie wykazały do jakiego specjalisty się udać i czy mam spróbować na jakiś czas wyeliminować gluten moje dolegliwości to osłabienie brak siły na aktywność fizyczną czasa mi ukazuje mi się plama czerwona na lewej łydce po zjedzeniu posiłku ale nie zawsze nawet a czasem po wypiciu nawet kawy więc nie wiem przez dobre 10 lat jadłem kulturystyczne jedzenie monotonnie płatki owsiane ,ryż ,kurczaki , mleko , ryby , makaron czy może od tego to być te objawy mam już od 5 lat z przerwami gdy się dobrze czuję zwłaszcza w lecie , często mi infekcje gardła czy może być że mam słabą odporność z powodu glutenu , miałem gastroskopie przy pobycie w szpitalu dziękuje za odpowiedzi
MĘŻCZYZNA, 42 LAT ponad rok temu

Dieta śródziemnomorska a serce

Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.

skąd pomysł, że to gluten? Może to raczej lektyny? Albo niedobory powstałe przy monotonnej diecie? A może całkiem coś innego?
Lepiej czuje się Pan latem, gdy, zgaduję, je Pan więcej świeżego, nieprzetworzonego pożywienia oraz więcej przebywa na świeżym powietrzu. Radziłabym pójść tym tropem :-)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty