Wskazówki dla grzybiarzy
Witam
Miód możemy zaliczyć do naturalnych słodyczy.
pozdrawiam
Witam serdecznie,
Miód zawiera dużo cukrów (glukoza i fruktoza) jednak jest o wiele bardziej wartościowym produktem niż słodycze. W skład słodyczy wchodzą dodatkowo tłuszcze utwardzane, wiele dodatków smakowych i innych substancji szkodliwych dla naszego zdrowia. Mód zaś posiada wiele dobroczynnych właściwości np działanie antyseptyczne, jest cennym produktem odżywczym zwłaszcza dla osób wyczerpanych pracą fizyczną czy umysłową. Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, natomiast cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Jony metali zawarte w miodzie stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. Jednak należy pamiętać że jest to produkt o wysokiej kaloryczności i należy spożywać go z umiarem.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy budyń zalicza się do słodyczy? – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Główne źródła cukrów prostych – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Właściwości odżywcze miodów dostępnych na polskim rynku – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Jak sprawdzić w sklepie czy miód jest prawdziwy czy sztuczny? – odpowiada Mgr Jakub Bieniecki
- Czy naleśnik z plasterkami banana zaliczamy do słodyczy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta odchudzająca a miód – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy powinniśmy jeść miód? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy miód manuka jest lepszy od tradycyjnego miodu? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Wegetarianizm i rezygnacja ze słodyczy – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Motywacja przed niejedzeniem słodyczy – odpowiada Magdalena Rapacka