Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Nie tyle może Pani ile powinna, gdyż terapia probiotykowa łagodzi natężenie reakcji alergicznych. Proszę tylko zwrócić uwagę aby podawany preparat był możliwie najbardziej oczyszczony z uczulających białek - a więc żeby nośnikiem była np. inulina. Farmaceuta powinien pomóc Pani w doborze odpowiedniego preparatu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Możliwość podawania 2-latkowi tranu – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy mogę zacząć podawać dziecku mleko krowie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Podawanie witamin dziecku po ukończeniu 6. miesięcy – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy można podawać 9,5-miesięcznemu dziecku mleko sprzedawane w szklanych butelkach? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Jakie mleko podawać dziecku do potraw? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Możliwość podawania mleka krowiego po ukończeniu roku – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Wprowadzenie kaszki do diety półrocznego dziecka – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy można podawać 16-miesięcznemu dziecku mleko krowie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy są potwierdzone przypadki uczulenia na probiotyki? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy lek Antistax może powodować uczulenie? – odpowiada Lek. Łukasz Wroński