Czy mogę spożywać produkty bez laktozy?

Witam, wykonywałam testy na nietolerancje pokarmowe ze względu na częste bóle brzucha, problemy z trawieniem etc. Wyszło mi parę nietolerancji, lecz najbardziej zastanawia mnie jeden fakt, otóż badania wykazały iż nie toleruję mleka krowiego i owczego (zawierają laktozę), a kozie (praktycznie bez laktozy) tak. Nasuwa mi się więc pytanie, czy mogę spożywać produkty "bez laktozy"? pozdrawiam
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty