Dieta w górach

Lek. Paweł Szadkowski
77 poziom zaufania

Źródłem wapnia są również sery podpuszczkowe dojrzewające (tzw. żółte), konserwy rybne i ryby wędzone. Proszę pamiętać o witaminie D, która pomaga w przyswajaniu wapnia z pokarmów. Może Pan stosować suplementy diety zawierające wapń.

0

Dzień dobry,
Bardzo się cieszę, że ma Pan na tyle dobrą świadomość żywieniową, że rozważa Pan zaspokojenie zapotrzebowania na wapń. Na rynku istnieje wiele produktów bogatych w ten pierwiastek zastępujących produkty mleczne. Będą to m. in. sezam, migdały, siemię lniane, nasiona chia, ale także sardynki lub szprotki, które zjedzone wraz z ostkami stają się świetnym źródłem wapnia. O czym warto pamiętać, wapń znajdzie Pan także w roślinach z zielonymi liśćmi, jak szpinak, jarmuż, czy natka pietruszki. Jeśli dobrze je Pan toleruje, można urozmaicać dietę także produktami pozbawionymi laktozy, na przykład serkami wiejskimi bez laktozy. Jeśli nie lubi Pan wymienionych produktów, może Pan rozważyć dodawanie do posiłków wyczyszczonej, wyparzonej i zmielonej skorupki jajek. Suplementację rozważyłbym dopiero gdy nie byłby Pan w stanie dostarczyć odpowiednich ilości wapnia wraz z dietą i polecam w tej sprawie skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia,
Marek Aleksander Przondo
Dyplomowany dietetyk
http://dietetyczny.guru/
http://facebook.com/dietetycznyguru/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty