Dieta śródziemnomorska a serce
Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.
Witam serdecznie,
z całą pewnością brakuje w Twojej diecie warzyw i owoców. Być może, że zapomniałeś/aś o nich wspomnieć, jednakże są bardzo ważne.2 posiłek wydaje się być bardzo duży - lepiej rozbić go na dwa mniejsze. Rodzaj mięsa spożywanego można zamienić na mięso chudsze - kurczak, indyk, chuda cielęcina. Nie napisałeś również jaki jest cel tej diety - na pierwszy rzut oka wskazuje na dietę do nabrania masy ciała. Dla przeciętnej osoby, nie ćwiczącej wydaje się być nadmiar białka w tej diecie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy dieta jest prawidłowa? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak powinna wyglądać dieta dla choroby refluksowej i cukrzycy? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Czy moja dieta jest odpowiednia? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Dieta na chudnięcie i przyrost masy mięśniowej – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Produkty żywnościowe na kolację, aby schudnąć – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak odżywiać się, mając cukrzycę typu I? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jedzenie po treningu – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Eliza Gosławska
- Dieta proteinowa a zdrowe odchudzanie – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jak schudnąć 15kg w miesiąc, dwa? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott