Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam serdecznie,
Wszystkie osoby, które miały kontakt z osobą chorą na gruźlicę powinne być przebadane. Niestety objawy, które u Państwa wystąpiły mogą sugerować gruźlicę. Proszę nie zwlekać z wizytą u lekarza.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy nawrót gruźlicy po kilku latach jest możliwy? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy mogę się zarazić gruźlicą od teściowej? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Możliwość zarażenia gruźlicą – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Czy to może być powrót gruźlicy? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Pomiar temperatury przy gruźlicy u 6-latka – odpowiada Lek. Bartosz Małek
- Ryzyko zakażenia gruźlicą – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Morfologia u dziecka po styczności z gruźlicą – odpowiada Małgorzata Panek
- Czy istnieje coś takiego jak gruźlica zatok? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy możliwe jest żeby to była gruźlica? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Sposoby zarażenia gruźlicą – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
artykuły
"Pełne obłożenie, ogromne wzrosty". Nie tylko gruźlica i HIV zaatakowały Polaków
Wiele osób traktuje ją jak chorobę historyczną. Ty
Gruźlica układu pokarmowego - objawy, przyczyny, leczenie
Gruźlica układu pokarmowego jest trudna do rozpozn
Szczepienie przeciwko gruźlicy a koronawirus. Czy szczepionka BCG ma wpływ na łagodniejszy przebieg choroby?
Zespół naukowców z New York Institute of Technolog