Kobieta , 22 lata Czy może występowac u mnie zespoł cushinga? Nadmierne owłosienie, stwierdzone PCOS, ciągle zmęczenie, nerwowość, senność, otyłość jedynie w obrębie brzucha, tendencja do tycia (bez nadwagi), twarz jak księżyc, problemy z zapraciami, wydęty brzuch, niedobór witaminy D, hibilirubinemia Wyniki niektórych badań Sód 143 mmol/l [136-145] Potas: 5,09 mmol/l [3,50-5,1] Testosteron: 1,9 nmol/l [0,29-1,67] DHEA-S: 12,04 umol/l [4,02-11,00] TSH 2,26 [0,270-4,2] FT3 5,57 [3,1-6,8] Ft4 16,24 [12-22]
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badanie hormonów tarczycy – TSH to skrócona nazwa hormonu tyreotropowego. Hormon TSH wydziela przysadka mózgowa. TSH oddziałuje na tarczycę – pobudza ją do produkcji innych hormonów: tyroksyny i trójjodotyroniny.
  • Nadmierne owłosienie – Nadmierne owłosienie typu męskiego występujące u kobiet nosi nazwę „hirsutyzmu”. Jasne, cienkie i mało widoczne włoski występują w okolicy wąsika oraz na brodzie – jest to normalne. Pojawienie się w tych obszarach ciemnych i grubych włosów powinno być sygnałem ostrzegawczym, ponieważ nadmierne owłosienie wiąże się z zaburzeniami hormonalnymi.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników: