Czy można być uczulonym na zapachy?

Jestem alergikiem od zawsze (61 lat). Mam zdiagnozowaną astmą, ale bez ataków. Niestety, najbardziej dokuczją mi silne zapachy, tzn. perfumy, proszki do prania, nawet kremy czy gazety. Natychmiast mam ból głowy i po chwili gardła. Mam leki wziewne i tym się ratuję, ale unikanie tego jest bardzo trudne. Co mam robić?

KOBIETA, 63 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Proszę Pani. Prawdopodobnie źródłem problemu są alergeny zawarte w proszku do prania lub drażniące substancje używane jako nośniki do perfum, dezodorantów. Najlepszym sposobem, żeby rozwiązać problem, jest unikanie tych substancji. Może to być jednak trudne, jak Pani słusznie zauważyła. Powinna Pani zawsze przy sobie mieć inhalator, który pozwoli na opanowanie ostrych objawów astmy/alergii. Warto też pamiętać, że podstawowe lecznie astmy (codzienne, nie tylko jak są objawy) powinno pomóc pozbyć się również ostrych ataków.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty