Czy można jeść soję przy uczuleniu na gluten
Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam. Tak, może Pani spokojnie jeść soję w przypadku uczulenia na gluten. W diecie bezglutenowej zabronione jest natomiast spożywanie produktów zbożowych z: żyta, pszenicy, jęczmienia i owsa.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Nietolerancja pokarmowa na gluten pszeniczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak przygotować się do badania w kierunku uczulenia na gluten? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Czy ryż zawiera gluten? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska