Czy można pić piwo przy cukrzycy typu 2?
Lubię piwo i wypijam kilka butelek (3-4), raz lub dwa razy w tygodniu. W jaki sposób wpływa to na organizm? Zaznaczam, że choruję na cukrzycę typu 2.
Lubię piwo i wypijam kilka butelek (3-4), raz lub dwa razy w tygodniu. W jaki sposób wpływa to na organizm? Zaznaczam, że choruję na cukrzycę typu 2.
Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.
Witamy serdecznie.
U osób z cukrzycą wpływ alkoholu jest znacznie bardziej szkodliwy niż u osób bez cukrzycy. Alkohol wywołuje zaburzenia przemiany materii, co ma negatywne następstwa dla zdrowia. Największym zagrożeniem jest hamowanie wytwarzania i wydzielania glukozy przez wątrobę, co sprzyja niedocukrzeniu (hipoglikemii). Chory na cukrzycę, będący pod wpływem alkoholu może też nie rozpoznać objawów niedocukrzenia, co opóźni interwencję i zagrozi niebezpiecznymi powikłaniami.
Alkohol stosowany przez cukrzyków:
- Wywołuje poważne, trudne do przewidzenia zaburzenia w poziomie cukru we krwi, stąd łatwo pomylić się w dawkowaniu lekarstw i wywołać niedocukrzenie lub nadmiar cukru we krwi.
- Sprzyja wytwarzaniu nieprawidłowych produktów przemiany materii – ciał ketonowych (acetonu) oraz kwasu mlekowego – i może wywołać zatrucie tymi substancjami.
- Większe dawki alkoholu podwyższają ciśnienie tętnicze krwi.
- Bezpośrednio uszkadza serce, wątrobę i trzustkę, a więc narządy, które uszkadza już sama cukrzyca.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
Poziom cukru we krwi to podstawowe badanie w samok
Śpiączka jest stanem głębokiego zaburzenia świadom
Kontrola glikemii to podstawa skutecznego leczenia