Ekologiczne warzywa i owoce
Dzień dobry,
jeżeli procesowi mrożenia poddaje już Pani upieczony chleb to jest to dobra forma przechowywania żywności. Natomiast mniej bezpiecznym rozwiązaniem jest zakup bułek z ciasta mrożonego.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Mrożenie to dobry sposób przechowywania. Natomiast bułki z ciasta mrożonego to niezbyt dobre rozwiązanie, często zawierają konserwanty oznacza to, że jest to pieczywo bardzo słabej jakości. Ważne są bowiem składniki, jakich stosuje się do wypieku. Producenci często ograniczają zużycie mąki pszennej czy żytniej, a zamiast niej dodają substancji zagęszczających i konserwujących.
Oczywiście pieczywo z ciasta mrożonego można ponownie zamrozić.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta a brak spadku wagi u 25-latki – odpowiada Mgr Weronika Ornacka
- Jakie pieczywo podawać dziecku? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Wartość odżywcza chleba z siemieniem lnianym – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Pieczywo jasne niskoziarniste po kolce wątrobowej – odpowiada Mgr Klaudia Rączkowska
- Przechowywanie produktów spożywczych w zamrażarce – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Czy mrożone warzywa można gotować na parze? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy zakwas chlebowy zabija gluten? – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Ocena pieczywa bezglutenowego – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Jaka mąka do wypieku domowego chleba? – odpowiada Lek. Paweł Baljon