Zapytaj lekarza

1 , 0 2 0 , 2 9 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy nadmiar telewizora może mieć negatywny wpływ na jego rozwój psychiczny?

Syn ma 4,5 roku od 3 miesiąca życia rehabilitowany z powodu obniżonego napięcia mięśniowego, syn ma stwierdzony opóźniony rozwój psychoruchowy, jest pod stałą kontrolą neurologa i ona nie widzi problemu ale jednak . Syn ma bardzo krótkie wędzidełko które wymaga podcięcia ponieważ przez to nie potrafi wyraźnie wymówić niektórych słów . Syn jest bardzo kontaktowym dzieckiem , lubi się bawić w chowanego , układać puzzle , klocki , rysować lubi się przytulać , tańczy jak tylko słyszy muzykę , lubi "gotować" , leczyć misie , bawić się z kotem , odwzajemnia uśmiech drugiej osoby , reaguje radością kiedy do domu przychodzi tata, babcia , dziadek. Uwielbia chodzić do przedszkola nawet nie chce wracać do domu . Jedyną rzeczą która różni się od rówieśników jest opóźniona mowa , przez co nie potrafi się z nimi porozumieć co za tym idzie bawi się sam ponieważ dzieci nie rozumieją co on do nich mówi . Logopeda powiedziała że syn ma o tyle opóźnioną mowę o ile później zaczął chodzić , zastanawiam się czy to prawda . Syn nie lubi również obcinać paznokci ale które dziecko w jego wieku lubi . Uczęszcza również na zajęcia SI . Zastanawiam sie na ile jego zachowanie i rozwój może świadczyć o autyzmie ? Oraz jaki wpływ na jego rozwój ma telewizor , syn lubi oglądać bajki i do tej pory był to stały punkt większości dnia ale zaczęłam się zastanawiać czy nadmiar telewizora może mieć negatywny wpływ na jego rozwój psychiczny oraz rozwój mowy . Czy mam się czym martwić i szukać pomocy u psychiatry w celu diagnozy autyzmu? Czy to po prostu normalny proces rozwoju ?
KOBIETA, 27 LAT 9 miesięcy temu

Telewizja raczej nie będzie pomagać w rozwoju. Zbyt wiele czasu spędzonego przed tv powoduje problemy z koncentracja, budowaniem relacji, może prowadzić do opóźnienia rozwoju mowy itd. Zatem raczej polecam by dziecko spędzalo przed tv raczej mniej niż więcej czasu. Pozdrawiam

0
Mgr Agata Majda Pedagog, Olkusz
70 poziom zaufania

Dzień Dobry! Jeżeli dziecko jest pod opieką terapeuty SI i logopedy i one do tej pory nie wspominały o cechach autystycznych to myślę, że to nie ta droga. Zaburzenia mowy mogą wynikać też z powodu wędzidełka na co winna zwrócić uwagę logopeda. Proponuję nie zwlekać z zabiegiem. Zabieg jest prosty i nie wymaga długiej rehabilitacji. Co do telewizji to na pewno nie jest wskazane nadmierne korzystanie. Bajka tak jednak nie przez kilka godzin. Zawsze warto skonsultować się z dodatkowym specjalistą jeżeli coś wzbudza nasz niepokój. Lepiej dokładnie wszystko sprawdzić niż przeoczyć.

Zachęcam do zapoznania się z artykułem o autyźmie: https://portal.abczdrowie.pl/autyzm-u-dzieci-co-jest-wazne-i-jak-postepowac

Pozdrawiam AM w razie pytań jestem do dyspozycji www.pracowniaterapeutyczna.eu

Pedagog, terapeuta, coach.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy