Zapytaj lekarza

1 , 0 1 2 , 3 9 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy niedoczynność tarczycy można wyleczyć?

Witam, mam pytanie. Robiłem badanie krwi hormonu TSH na tarczycę i wyszło 7,23. To prawie dwa razy tyle, ile określa norma. W związku z tym mam pytanie: czy taki wynik oznacza tylko podwyższoną wartość, czy już chorobę, tzn. niedoczynność tarczycy? Oraz czy jeśli choruje się na niedoczynność, to czy mija ona dzięki odpowiedniemu leczeniu, czy już do końca życia trzeba brać leki? Dodam, że mam objawy wskazujące na niedoczynność mianowicie zmęczenie, duszności, osłabienie. Robiłem usg tarczycy, ale wszystko jest w porządku, bez guzków itp. Proszę o odpowiedź.

MĘŻCZYZNA ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Redakcja abcZdrowie
79 poziom zaufania

Witam!

Dla rozpoznania niedoczynności tarczycy potrzebne jest jeszcze oznaczenie stężenia FT4, czyli wolnej tyroksyny.

Długość leczenia zależy od przyczyny niedoczynności. Może być ona odwracalna lub powodować trwałe zaburzenie funkcji gruczołu.

Pozdrawiam

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
umów wizytę 0

To niedoczynność tarczycy. Proszę zbadać przeciwciała ATG i ATPO = jeżeli wysokie to jest autoimmunologiczne zapalenie tarczycy = choroba Hashimoto łagodne, powolne zmniejszanie się tarczycy Leczenie: Euthyrox lub Letrox - w dawkach dostatecznych do normalizacji TSH

Specjalista w dziedzinie chorób wewnętrznych oraz endokrynologii. Naukowo i zawodowo ukierunkowany na problemy diagnozowania i leczenia chorób układu kostnego, w tym rzadkich chorób kości. Współzałożyciel Polskiej Fundacji Osteoporozy
umów wizytę 0

Leczenie chorób tarczycy wymaga długoterminowych działań. Pierwotna przyczyna najczęściej nie leży w samej tarczycy, a w systemie immunologicznym. Kluczem do poprawy funkcjonowania tarczycy jest odnalezienie przyczyny, wyeliminowanie jej oraz odpowiednia dieta bogata w naturalną żywność. Produkty i substancje, które powodują problemy z tarczycą. - Są to przede wszystkim produkty rafinowane, przetwarzane, pasteryzowane, GMO, konserwowane, aromatyzowane, barwione, - Soja - badania wskazują, że soja może mieć silne właściwości zmniejszające pracę tarczycy (nawet tak mała ilość jak 50g soi może osłabić istotnie pracę tarczycy). - Gluten - budowa molekularna tarczycy jest prawie identyczna z glutenem, co zwiększa ryzyko ataku autoimmunologicznego. Proszę odstawić produkty z pszenicy - chleb, makarony, pierogi, kluski, mąkę itp. - Warzywa psiankowate – ograniczać. Zaliczamy do nich pomidory, ziemniaki, paprykę (w każdej formie, również przypraw - chili, cayenne), bakłażana, tytoń, jagody Goji oraz owoce miechunki. - goitrogeny - mogą zakłócać funkcjonowanie tarczycy, ale gotowanie produktów zawierających je powoduje dezaktywację tych substancji. Produkty zawierające goitrogeny to: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta włoska, kalarepa, brukiew, rzepa, proso, maniok, gorczyca, bataty, szpinak, truskawki, brzoskwinie, rzeżucha, orzeszki ziemne i piniowe, soja, rzodkiewka. Rzeżuchę i rzodkiewkę można jeść z umiarem, soję i orzeszki ziemne całkowicie wyeliminować, pozostałe można jeść po ugotowaniu. Jak wspomagać tarczycę? - zwiększyć spożycie białka, którego źródłem są między innymi: mięso (ale wolne od hormonów i antybiotyków w tym podroby), jaja, ryby; - zwiększyć spożycie tłuszczu - niewystarczająca ilość tłuszczu zaostrza zachwianie równowagi hormonalnej. Do naturalnych zdrowych źródeł tłuszczy należą: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, masło ghee, smalec, olej kokosowy, mleko kokosowe, awokado, len, ryby, orzechy. Oleje roślinne rafinowane należy wyeliminować całkowicie; - uzupełniać niedobory mikroelementów : witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D, kwasy tłuszczowe Omega-3, żelazo, selen, cynk miedź, jod; - sięgać po żywność zawierającą lub wspomagającą produkcję glutationu. Jest to najsilniejszy przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy. Znajduje się w szparagach, brokułach, brzoskwiniach, szpinaku, czosnku, awokado, kurkumie, grejpfrutach, kapuście, orzechach włoskich, ostropeście plamistym, surowych jajach; - dbać o prawidłową florę bakteryjną jelit - 20% funkcji tarczycy zależy od zdrowych bakterii jelitowych. Należy uzupełniać je probiotykami: np. spożywać produkty fermentowane: kiszoną kapustę, ogórki itp.; - unikać produktów przetworzonych, środków pielęgnacyjnych i kosmetyków zawierających dużo chemii; - unikać stresu, zadbać o relaks – tarczyca jest niezwykle wrażliwym organem i bardzo silnie reaguje na stres; Więcej informacji na stronie: http://www.odzywiajsiezdrowo.pl/artykuly/profilaktyka-i-naturalne-leczenie-niedoczynnosci-tarczycy Pozdrawiam, k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl www.odzywiajsiezdrowo.pl

umów wizytę 0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety