Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk

witam.

Nietolerancja pokarmowa i alergie pokarmowe to są dwa odrębne i odmienne pojęcia.
Inaczej są diagnozowane i inaczej wygląda ukierunkowane leczenie i postępowanie żywieniowe.
Alergia jest odpowiedzią immunologiczną - związana jest z klasą przeciwciała IgE (to są rekcje natychmiastowe, każdy wie kiedy jest na coś uczulony) IgG i IgA
W alergiach pokarmowych klinicznie istotne są klasy IgG (wszystkie cztery klasy) i IgA
alergie są na białka zawarte w pożywieniu, bądź białka które wdychamy (alergie wziewne)

Nietolerancje - nie są związane z odpowiedzią układu immunologicznego.
Nietolerancje są na cukry (np laktoza fruktoza)
lub na histaminę (czyli na aminy)

Testy na alergie czy nietolerancje pokarmowe w większości przypadków są po prostu niewiarygodne.
W Polsce testem godnym polecenia jest na pewno FoodScan

Pozdrawiam
Asia Szmitka-Łuszczyk
dietetyk

Potocznie nazywa się je nietolerancjami z braku lepszej nazwy. Są to faktycznie nadwrażliwości pokarmowe z udziałem układu immunologicznego typu 3 czyli IgG zależne. Imupro to właśnie test na te nietoleracje, poza tym są jeszcze Food test , Food Print i MRT.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty