Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?
Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.
Dzień dobry. Oczywiście, da się żyć bez masła. Jednak w zbilansowanej diecie nie może zabraknąć codziennej tłuszczu. Tłuszcz jest niezbędny w diecie, gdyż wchodzi w skład komórek ciała i ważnych substancji w organizmie (np.hormony), poza tym umożliwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczu (A, D, E, K) oraz daje nam dużo energii. Istnieje kilka rodzajów tłuszczu, które powinno się spożywać w mniejszej i większej ilości. Tłuszcze nasycone odzwierzęce (czyli te które zawiera m.in. masło, śmietana, produkty mleczne oraz tłuste mięso, wędliny, smalec, wyroby mięsne) powinny być spożywane w najmniejszej ilości. Jeśli spożywa Pan produkty mleczne, to masło nie jest konieczne. Istnieją także zdrowe nasycone tłuszcze roślinne (olej kokosowy i palmowy nierafinowany), które można jeść zamiast masła. Natomiast kwasy tłuszczowe nienasycone to niezbędne tłuszcze, które powinniśmy spożywać w większej ilości. A są to: orzechy i pestki (np. orzechy włoskie, migdały, sezam, pestki dyni), oleje roślinne nierafinowane m.in.: rzepakowy, oliwa z oliwek, lniany, rydzowy (oleje te należy spożywać na zimno np. jako dodatek do sałatek) oraz awokado i tłuste ryby morskie. Stosowanie powyższych olejów powinno także złagodzić problemy trawienne. Nie należy spożywać margaryny, gdyż zawiera ona bardzo szkodliwe tłuszcze trans, które podwyższają poziom złego cholesterolu we krwi i przyczyniają się do rozwoju miażdżycy.
Pozdrawiam serdecznie.
Witam,
Oczywiście organizm bez problemu poradzi sobie bez masła. Kanapki i inne posiłki zostaną przyswojone przez organizm we właściwy sposób.
Pozdrawiam,
Grzegorz Wichrzycki
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
- W jakim stopniu spożywanie masła krowiego jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy masło ma jakieś witaminy czy to tylko niezdrowy tłuszcz? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Badanie cholesterolu u kobiety ważącej 44 kg – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Wpływ oleju kokosowego na życie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czym się różni olej palmowy od utwardzonego oleju? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Czy piersi można powiększyć poprzez żywność? – odpowiada Amelia Świsłowska
- Czy należy unikać tłuszczy zwierzęcych? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- W jaki sposób mogę obniżyć cholesterol i trójglicerydy? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń