Wskazówki dla grzybiarzy
Na pewno len może pomóc przy problemach z wypróżnianiem. Natomiast, warto oprócz tego zwiększyć spożycie błonnika pokarmowego, szczególnie jego nierozpuszczalnej frakcji. Zalecamy jedzenie surowych warzyw i owoców, najlepiej ze skórką, pełnoziarnistego pieczywa, nasion. Jeżeli cierpi Pani na tę dolegliwość od dawna, a zmiana diety nie pomoże, zalecamy konsultacje z lekarzem w celu ustalenia przyczyny występowania zaparć.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Witam serdecznie,
Jak najbardziej jest to możliwe. W takim przypadku warto zwiększyć dawkę, lub na jakiś czas odstawić len (na miesiąc) i spróbować innego preparatu - np. mielone siemię lniane dodawane do posiłków.
Można jeszcze zaopatrzyć się w pitne probiotyki - są to zdrowe bakterie, które zasiedlając nasz układ pokarmowy, wspomagają pracę jelit.
Mam nadzieję, że moja odpowiedź okaże się pomocna.
Pozdrawiam,
Mgr Olga Marzol
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zażywanie siemienia lnianego a ostropest plamisty – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy melatonina występuje w żywności? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy mogę dalej stosować błonnik, karmiąc piersią? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Suszone owoce i orzechy w diecie lekkostrawnej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Siemie lniane mielone - jak je spożywać? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta po zapaleniu trzustki a częste zaparcia – odpowiada Mgr Olga Marzol
- Codzienne picie koktajlu z jagód – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy można pić len przy zaparciach? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Właściwości siemienia lnianego i lnu – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Brak potrzeby oddawania kału – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
artykuły
Siemię lniane a uchyłki jelita grubego - czy jest dozwolone?
Siemię lniane a uchyłki jelita grubego - czy można
Skutki ograniczonej podaży błonnika w diecie
Mówiąc o zdrowej i dobrze zbilansowanej diecie, cz
Len zwyczajny - zastosowanie, właściwości i wygląd
Len zwyczajny należy do rodziny lnowatych. To rośl