Kobieta , 25 lat Witam. Przepisano mi nowy lek o nazwie Eltroxin (Letrox na mnie nie działał), lecz w składzie zauważyłam skrobię żelowaną- czy jest to bezpieczna substancja, skoro choruję równocześnie na celiakię?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Marianna Hall 69
Mgr Marianna Hall Dietetyk, Warszawa 69 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Ciężko jest mi określić jakiego pochodzenia jest owa skrobia, ale prawdopodobnie może ona być zanieczyszczona glutenem. Substancje występujące w lekach, które mogą zawierać gluten (w zależności od źródła pochodzenia) to:
- dekstryna
- glikolan sodowy skrobi
- maltodekstyna
- skrobia modyfikowana
- skrobia żelowana
- skrobia pszeniczna

Warto dodatkowo zapytać o dodatkowe informację famaceutę w aptece.
Pozdrawiam
Dietetyk, mgr Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado.pl)

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Ginekologia – Profilaktyką i leczeniem chorób wyłącznie żeńskiego układu płciowego zajmuje się ginekologia. Problemy ginekologiczne obejmują zaburzenia miesiączkowania, stany zapalne pochwy, antykoncepcję, niepłodność, nowotwory narządów rodnych, badania piersi, anorgazmię, problemy z ciążą, nadżerki czy zapalenia przydatków.
  • Celiakia – Celiakia (inaczej choroba glutenowa, choroba trzewna) jest to schorzenie związane z nietolerancją frakcji białek zawartych w ziarnach: pszenicy (gliadyna), jęczmienia (hordeina), żyta (sekalina) i owsa (awenina), które noszą wspólną nazwę glutenu. Jego szkodliwość zależy od struktury, czyli od sekwencji zawartych w nim aminokwasów.
Artykuły na ten temat
Antybiotyk - działanie, rodzaje, działania niepożądane, stosowanie

Probiotyki i prebiotyki

W żywności występują naturalne substancje posiadające zdolność stymulacji rozwoju organizmów probiotycznych. Są to tzw. prebiotyki. Są to odporne na działanie enzymów trawiennych składniki pokarmowe, korzystnie oddziałujące na organizm człowieka. Stanowią...

Produkty żywnościowe

Gluten - nie unikaj go, jeśli nie cierpisz na celiakię

Gluten - nie unikaj go, jeśli nie cierpisz na celiakię

Przybywa dowodów na to, że stosowanie diety bezglutenowej przez zdrowe osoby to nie najlepszy pomysł. Może to być ryzykowne m.in. dla serca. Gluten, czyli białko roślinne występujące w ziarnach zbóż, takich jak pszenica, żyto i jęczmień, u niektórych...

Zdrowie

Leki i suplementy

Lekiem określa się każdą substancję wprowadzaną do organizmu w celu uzyskania określonego efektu terapeutycznego lub zapobiegania chorobie. Pojęciem leki określa się zarówno preparaty pochodzenia naturalnego, jak i syntetycznego oraz substancje stosowane...

Choroby i dolegliwości

Oswoiłem swoją cukrzycę - rozmowa z Przemkiem Kotulskim

Oswoiłem swoją cukrzycę - rozmowa z Przemkiem Kotulskim

Cukrzyca to nie wyrok. Ile razy słyszałeś te słowa? Teraz mówi je 17-letni chłopak. Przemek Kotulski, który jako jedyny kolarz w Polsce jeździ w zawodowym, zagranicznym teamie NovoNordisk w Stanach Zjednoczonych. Co ich wyróżnia? Każdy z uczestników ma...

Leki i suplementy

Klasyfikacja ATC

Klasyfikacja ATC to system, który dzieli na grupy leki i środki medyczne. Klasyfikacja leków podlega Światowej Organizacji Zdrowia. Na czym polega klasyfikacja ATC? Ogólnie rzecz biorąc, leki dopasowane zostają konkretnej grupie anatomicznej, terapeutycznej,...

Objawy celiakii - przyczyny, diagnostyka i leczenie

Dieta bezglutenowa - fakty i mity

Dieta bezglutenowa - fakty i mity

Osoby chore na celiakię, nie mają wyboru, muszą przestrzegać diety bezglutenowej. W ich przypadku nie jest to kwestia mody czy chwilowej fanaberii. Stosują ją, bo od tego zależy ich zdrowie. Na dietę bezglutenową często przechodzą też osoby, bez stwierdzonej...

Leki i suplementy

Uważaj na leki opioidowe

Uważaj na leki opioidowe

Opioidowe leki przeciwbólowe Czy słyszałeś o opioidowych lekach przeciwbólowych? Choć nazwa może wydawać się obca, te leki są często stosowane w szpitalach, a także przepisywane przez lekarzy w celu uśmierzenia bólu pooperacyjnego, pourazowego, przewlekłego...

Choroby i dolegliwości

Czy na pewno nie możesz jeść glutenu?

Czy na pewno nie możesz jeść glutenu?

Najnowsze badania odkrywają przykrą prawdę - wiele osób z nadwrażliwością na gluten nie potrafi odróżnić produktów bezglutenowych od tych go zawierających, nawet po ich spożyciu. Czy to oznacza, że nietolerancja na gluten to mit? Wszystko, byle bez glutenu Nie...

Leki i suplementy

Fałszywe leki

Fałszywe leki

Fałszywe lekarstwa stają się dostępne coraz powszechniej, między innymi z powodu wzrostu zainteresowania sprzedażą farmaceutyków online. Musimy być świadomi, że każdy lek może zostać podrobiony - ziołowy i chemiczny; ten poprawiający jakość życia oraz...

Leki i suplementy

Przez te leki nie możesz schudnąć

Przez te leki nie możesz schudnąć

Niepożądane skutki stosowania leków O tym, jak trudno jest schudnąć, najwięcej wiedzą osoby regularnie przyjmujące leki. Wiele z medykamentów, np. te stosowane w celu obniżenia poziomu ciśnienia tętniczego, skutecznie utrudnia bowiem zrzucenie kilogramów. Nie...