Źródła nienasyconych kwasów omega-3

Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.

Witam, wszystko zależy od stanu zdrowia. Od tego czy są jakieś choroby współtowarzyszące? Czy są objawy bólowe? Przy przewlekłym zapaleniu trzustki dieta powinna być lekkostrawna. Tłuszcz może nasilać objawy, dlatego należy ograniczyć jego spożycie. Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na Pani pytanie, ponieważ to zależy od tego jak wygląda sposób żywienia całościowo.

Pozdrawiam,
Anita Wudarczyk
www.strefa-diety.com

0

Witam,

wszystko zależy od Pani obecnego stanu zdrowia, a nawet odżywiania. Należałoby tutaj przeprowadzić szczegółowy wywiad żywieniowy na podstawie którego można byłoby podjąć właściwą decyzję. Nie wiem jak wygląda Pani żywienie na dzień dzisiejszy stąd ciężko określić czy np. sezam nie nasili objawów. Co do oleju kokosowego - to jedno wiadomo na dzień dzisiejszy, a mianowicie polepsza stan trzustki, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, więc obowiązkowo powinien znaleźć zastosowanie w Pani diecie. Najlepiej nierafinowany extra virgin. MCT - czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym wykorzystywane są w żywieniu pacjentów w stanach chorobowych, u których jest upośledzone wchłanianie tłuszczu, np. w niewydolności trzustki, zapaleniu trzustki. Są to tłuszcze łatwo przyswajalne przez organizm. Trafiają one prosto do krwioobiegu, a organizm wykorzystuje je bezpośrednio jako źródło energii.

Pozdrawiam,
Wiktoria Kreft
dietetyk Kliniczny
www.sports-med.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty