Mięso ekologiczne
Pieczarki ani żadne inne grzyby nie są niestety dobrym źródłem białka. Choć białko grzybów jest lepiej strawne niż białko roślin to jednak z uwagi na jego niewielką jego zawartość w grzybach nie ma dużego znaczenia żywieniowego. W 100 g świeżych grzybów znajduje się około 1-3 g białka (przy biodostępności na poziomie około 65-80%). Z tej perspektywy grzyby są dodatkiem, alternatywą dla warzyw, a nie surowcem białkowym. Nie ma metod obróbki zwiększających przyswajalność białka grzybowego, dlatego może je Pani przyrządzać zgodnie z preferencjami smakowymi. Polecam też stosowanie w kuchni oprócz pieczarek gatunek uprawny pochodzący z azji - boczniaka ostygowatego, gdyż zawiera więcej składników bioaktywnych niż nasze pieczarki.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy spirulina i chlorella oraz ryby i jaja dostarczą białka? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy 3-latek może jeść pieczarki? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Skutki niedoboru białka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wartości odżywne grzybów – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Podawanie pieczarek dwuletniemu dziecku – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ser półtłusty w każdym posiłku a dieta 1600 kalorii – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Jedzenie samego białka na kolację na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta a wysoki poziom białka w moczu – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Weganizm a ilość białka – odpowiada Mgr Justyna Luty