Czy po udarze powinno się zrezygnować z czerwonego mięsa?
Przyczyny udaru mózgu
Udar mózgu stanowi 80 proc. wszystkich udarów i jest jednym z powikłań zatorowych chorób serca. Będąc główną przyczyną niesprawności osób po 40 roku życia, stanowi trzecią w kolejności przyczynę zgonów. O przyczynach powstawania udaru mózgu, opowiada prof. Janina Stępińska, kardiolog.
Czerwone mięso może być spożywane okazjonalnie. Zalecany jest drób bez skóry - kurczak lub indyk - gotowany na parze lub pieczony. Dobrym źródłem białka są również rośliny strączkowe.
Pozdrawiam
Dietetyk Warszawa | Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado.pl)
proszę pytanie skierować głównie do dietetyka
pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie owoce powinien jeść chory po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy warzywa strączkowe to dobra alternatywa dla mięsa przy chorobie Alzheimera? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jaka powinna być dieta dla osoby po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakich produktów spożywczych nie powinno zabraknąć w jego diecie? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jak pomóc osobie ze stwardnieniem rozsianym? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy po przebytym udarze powinno się stosować jakąś specjalną dietę? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Czy przy miażdżycy powinno zrezygnować się z mięsa? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy nadmiar nabiału w diecie może spowodować szybsze siwienie włosów? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy mając toksoplazmozę ujemną można jeśc parówki? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaką dietę powinna mięć osoba chora na cukrzycę typu 2? – odpowiada Mgr Marianna Hall