Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Artykuły na ten temat
Leki i suplementy

Środki przeczyszczające - wskazania, przeciwwskazania, rodzaje

Środki przeczyszczające znajdują się chyba w każdej domowej apteczce. Zawsze przecież warto mieć pod ręką tabletkę lub preparat, który będziemy mogli sobie aplikować przy problemach z wypróżnieniem. Niestety zdarzają się one dość często, bo każdy co jakiś...

Dieta na stres

Zioła na stres

Właściwości lecznicze ziół znane są już od dawna. W zależności od grupy czy rośliny leczniczej stosowane są one w leczeniu różnych schorzeń, takich jak np. zaparcia, niestrawność, bezsenność, depresja, nerwica. Niektóre rośliny lecznicze znane są także...

Układ pokarmowy

Żołądek - charakterystyka, choroby żołądka, zioła na żołądek

Objawy chorób żołądka nie są charakterystyczne, nie bagatelizuj więc „zwykłego" bólu brzucha czy nudności. Dolegliwości te mogą okazać się bowiem pierwszymi symptomami raka lub wrzodów żołądka. W profilaktyce chorób żołądka ważną rolę odgrywa dieta. Sprawdź,...

Witamina D - właściwości, niedobór

Witamina D3 szansą na dłuższe życie seniorek

Naukowcom udało się ustalić, że podawanie starszym kobietom cholekalcyferolu, czyli witaminy D3 wydłuża ich życie. Badania nad zastosowaniem witaminy D3 Starsze kobiety często cierpią na niedobór witaminy D, który sprzyja złamaniom kości. Naukowcy...

Ciąża i dziecko

Wrzody żołądka - charakterystyka, objawy, przyczyny, leczenie

Wrzody żołądka - charakterystyka, objawy, przyczyny, leczenie

Zgaga, promieniujący ból, wymiotowanie krwią - to tylko niektóre objawy wrzodów żołądka. Badaniem potwierdzającym wrzody na żołądku jest gastroskopia, ale już wcześniej można rozpoznać pierwsze symptomy wrzodów żołądka. Dobra wiadomość jest taka, że wrzody...

Produkty żywnościowe

Soja

Soja

Soja - jedna z najzdrowszych roślin strączkowych na świecie wciąż kryje w sobie wiele nieodkrytych, prozdrowotnych tajemnic. Znana od tysiącleci, nie bez powodu jest nazywana „królową wszystkich roślin" czy „żółtym klejnotem". Jest głównym składnikiem...

Rak jelita grubego - czynniki ryzyka, objawy i leczenie

Kwas foliowy zmniejsza ryzyko raka jelita grubego!

Rak jelita grubego jest jednym z najczęstszych nowotworów występujących u ludzi. Zagrożenie zachorowaniem znacząco wzrasta po 45. roku życia u kobiet oraz po 35. roku życia u mężczyzn. Wśród czynników ryzyka wymienia się między innymi dietę bogatą w produkty...

Zioła i przyprawy

Prozdrowotne właściwości trawy cytrynowej

Prozdrowotne właściwości trawy cytrynowej

Jak wygląda trawa cytrynowa? To roślina o cienkich i długich liściach, która ma cytrynowy zapach. To ze względu na zawartość olejku eterycznego obecnego także w skórce cytryny. Trawa cytrynowa nadaje potrawom łagodny, słodki smak. Może być sproszkowana,...

Medycyna naturalna

100 sprawdzonych sposobów na pozbycie się bólu bez leków

100 sprawdzonych sposobów na pozbycie się bólu bez leków

Chroniczny ból dotyka każdego dnia miliony osób na całym świecie. Nic więc dziwnego, że w każdym kraju, także w Polsce, z roku na rok rośnie liczba zażywanych tabletek przeciwbólowych. I chociaż przyjmowanie medykamentów pod opieką lekarza jest bezpieczne,...

Witaminy

Witamina D3 - właściwości, niedobór

Terminem „witamina D" określane są związki chemiczne z grupy steroidów, wykazujące działanie przeciwkrzywiczne. Spośród nich największe znaczenie dla człowieka ma witamina D3 (cholekalcyferol) i D2 (ergokalcyferol). Niedobór witaminy D ma negatywny wpływ...