Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Amelia Świsłowska 60
Amelia Świsłowska Dietetyk, Żukowo 60 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Oczywiście, jeśli pacjent dobrze je toleruje. Trzeba odżywiać się bardzo dobrze (urozmaicone posiłki, piramida żywienia) i nie żałować sobie - niedożywienie i obniżenie masy ciała to nasz wróg w walce z nowotworem.

Pozdrawiam

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Dieta w chorobie nowotworowej

Wpływ diety na leczenie onkologiczne

Wpływ diety na leczenie onkologiczne

Skuteczność i przebieg leczenia onkologicznego zależą od wielu czynników, w tym od sposobu odżywiania pacjenta. Odpowiednia podaż składników odżywczych i kalorii sprzyja bowiem regeneracji organizmu, korzystnie oddziałuje na układ immunologiczny i może...

Dieta w chorobie nowotworowej

Żywienie w chorobach onkologicznych - wyniki z badania świadomości

W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci ciągle rośnie liczba osób, u których stwierdza się chorobę onkologiczną. Mimo rozwoju medycyny, słowo „nowotwór" dla wielu pacjentów wydaje się wyrokiem. Nie można się jednak poddawać! Poza operacją, lekami czy naświetleniami...

Dieta w chorobie nowotworowej

Rola białka w żywieniu pacjentów onkologicznych

Rola białka w żywieniu pacjentów onkologicznych

Średnio każdego roku u około 140 tys. Polaków diagnozuje się chorobę nowotworową. Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że do 2030 roku zachorowalność na nowotwory zwiększy się aż o 75 proc., a więc na raka będzie chorowało 22,2 mln ludzi. Obecnie w...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dietoprofilaktyka i dietoterapia nowotworów

Choroby nowotworowe są najczęstszą, tuż po chorobach układu krążenia, przyczyną zgonów w Polsce. Według danych pochodzących z Krajowego Rejestru Nowotworów, w 2010 roku z powodu chorób nowotworowych umarło ok. 93 tys. osób. Wśród mężczyzn najczęściej...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dieta a rak jelita grubego

Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów zaraz po raku prostaty u mężczyzn i raku piersi u kobiet. Dieta odgrywa istotną rolę zarówno w procesie leczenia, jak również w profilaktyce nowotworowej. Co powinny więc jeść osoby, które...

Dieta w chorobie nowotworowej

Uzupełnianie niedoborów żywieniowych w chorobie nowotworowej

Prawidłowe odżywianie sprzyja zdrowiu, ponieważ urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta dostarcza cennych składników odżywczych, warunkujących właściwy przebieg licznych procesów zachodzących w organizmie. Spożywanie wartościowych pod względem odżywczym...

Dieta w chorobie nowotworowej

Problemy żywieniowe chorych na nowotwór

Leczenie chorób nowotworowych wiąże się z ryzykiem wystąpienia skutków ubocznych w postaci przykrych dla pacjenta objawów. Chorzy przechodzący chemioterapię lub radioterapię nierzadko doświadczają spadku łaknienia, nudności i wymiotów, suchości w ustach,...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dieta podczas chemioterapii

Chemioterapia, czyli leczenie cytostatyczne, to sposób leczenia chorób nowotworowych, a polega na stosowaniu szczególnych grup leków w walce z chorobą. Stosowane leczenie niestety ma wiele skutków ubocznych, jednak można je łagodzić za pomocą dostępnych...