Czy podgrzewanie tłuszczy nienasyconych w mikrofali (poniżej 100 stopni C) może powodować przekształcenie ich w tłuszcze trans?

Czy podgrzewanie tłuszczy nienasyconych w mikrofali (poniżej 100 stopni C) może powodować przekształcenie ich w tłuszcze trans jak ma to miejsce podczas podgrzewania ich do bardzo wysokich temperatur?
MĘŻCZYZNA, 33 LAT ponad rok temu

Fakty o zdrowiu - Słabe wino też dobre

Dzień dobry,
Tłuszcze trans powstają przede wszystkim podczas przemysłowego uwodornienia (utwardzenia) nienasyconych kwasów tłuszczowych. Podczas krótkiego ogrzewania w niskiej temperaturze (a 100 stopni to dość niska temperatura jak na obróbkę termiczną) tłuszcze trans nie powstaną. Mogą powstawać dopiero podczas długiego smażenia
Pozdrawiam
Maja Czerwińska-Rogowska
dietetyk Gryfice

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty