Zapytaj lekarza

1 , 0 2 0 , 2 2 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy podwyższone D-Dimery należy uznać za chorobę?

D-Dimery a acard i choroby serca. Witam, Mój tata w 2017 r. miał operację wszczepienia bajpasów, wymiany zastawki i tętniaka aorty wstępującej. Po operacji przyjmował acenocumarol, teraz od 7 miesięcy tylko acard ponieważ ma zastawkę biologiczną. Wczoraj odebrał wyniki badań: D-dimery 2404 ng/ml FEU (norma <550); CRP 0,01, OB 13, Triglicerydy 79 (norma 35-150) HDL 40(norma=>40) LDL 103 (norma<115), INR 0,98, PLT Płytki krwi 129 (norma 130-450). Czy podwyższone D-Dimery należy uznać za chorobę, czy acard może zniekształcac wynik badania?
MĘŻCZYZNA, 77 LAT 9 miesięcy temu

Przyczyn podwyższonego poziomu D- Dimerów jest wiele, jak to w medycynie. Tata powinien udać się do kardiologa na wizytę i wtedy zdecydować o dalszym postępowaniu. Należałoby również rozważyć wykonanie rtg klatki piersiowej oraz usg jamy brzusznej (ocena, czy nie ma tętniaka aorty z skrzeplinami). Serdecznie pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy