Dieta śródziemnomorska
Witam Panią,
w podstawowym żywieniu można jeść wszystkie wymieniane przez Panią ryby, w Pani wieku polecałabym ryby jak najmniej przetworzone - świeże lub mrożone.
W diecie łatwostrawnej i przy niektórych chorobach jest ograniczenie spożycia wędzonych i konserwowych przetworów równiez z ryb.
Pozdrawiam
W przypadku ryb morskich są one bardzo polecane. Aczkolwiek lepiej wybierać ryby morskie krótko żyjące, a np. tuńczyk jest rybą długo żyjącą i jest obawa na skażenie mięsa metalami. Proszę wybierać różnorodnie - od ryby w postaci konserw rybnych (w sosie własnym, pomidorowym), a najwięcej świeżych - pieczonych w piekarniku.
Im mniej przetworzone tym lepiej. Z tego co Pani napisała najbardziej odradzałabym ryby w puszce, a najlepsze są świeże. Oczywiście ryby wędzone, marynowane czy solone także należy spożywać.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie ryby można jeść w ciąży? – odpowiada Mgr Olga Marzol
- Jedzenie tuńczyka w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak często można jeść tłuste ryby? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Jak często można jeść ryby? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy śledzie są zdrowe? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Ryby Bałtyku - która jest najzdrowsza? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy mogłem sobie zaszkodzić takim jedzeniem? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaka ryba na kolację? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Zastąpienie tuńczyka makrelą albo śledziem – odpowiada Mgr Klaudia Rączkowska
- Spożywanie dużej ilości ryb w ciąży – odpowiada Eliza Gosławska
artykuły
Żywność, która zwiększa ryzyko raka. W jakich produktach jest najwięcej substancji kancerogennych?
Tradycyjna polska kuchnia obfita w mięso, tłuszcze
Rtęć w rybach i owocach morza może być związana z większym ryzykiem wystąpienia ALS
Ryby i owoce morza wciąż uznawane są za podstawowy
Sól - właściwości, dzienna dawka, jak ograniczyć spożycie soli, skutki nadmiaru
Sól to najpopularniejsza przyprawa na świecie, sto