Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badania w samokontroli cukrzycy – Kontrola glikemii to podstawa skutecznego leczenia cukrzycy, szczególnie w przypadku chorych stosujących insulinoterapię. Dzięki regularnym pomiarom można stwierdzić, jaki jest dobowy profil glikemii, czyli kiedy poziom glukozy we krwi się podnosi, a kiedy spada.
  • Badanie stężenia glukozy – Stężenie glukozy we krwi to ważny wskaźnik wykorzystywany w profilaktyce w kierunku cukrzycy, w jej rozpoznawaniu. Poprzez badanie stężenia glukozy we krwi odbywa się również kontrola cukrzycy. Stężenie glukozy we krwi wykonywane jest w stanach hipoglikemii, tzn.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Badania w samokontroli cukrzycy

Wybór glukometru

Nieodzownym elementem samokontroli cukrzycy, niezależnie od jej typu, jest pomiar stężenia glukozy przy użyciu glukometru. Celem, do którego chory powinien dążyć, jest poziom glukozy oznaczany na czczo, mieszczący się w przedziale 70 -110 mg/dl, natomiast...

Badania

Badania w samokontroli cukrzycy

Kontrola glikemii to podstawa skutecznego leczenia cukrzycy, szczególnie w przypadku chorych stosujących insulinoterapię. Dzięki regularnym pomiarom można stwierdzić, jaki jest dobowy profil glikemii, czyli kiedy poziom glukozy we krwi się podnosi, a...

Badania w samokontroli cukrzycy

Bolesne pomiary glikemii (WIDEO)

Bolesne pomiary glikemii (WIDEO) Odtwórz wideo

Podstawą leczenia cukrzycy jest regularne kontrolowanie poziomu cukru we krwi i dopasowywania do wyników dawek leków przeciwcukrzycowych lub insuliny. Mierzenie cukru jest także ważne u osób leczonych tylko za pomocą diety przeciwcukrzycowej. Samokontrola...

Samokontrola okołoposiłkowa

Glikemia poposiłkowa (WIDEO)

Glikemia poposiłkowa (WIDEO) Odtwórz wideo

Stężenie glukozy w osoczu po spożyciu pokarmu określane jest mianem glikemii poposiłkowej (PPG). Zazwyczaj rośnie ono 10 minut po rozpoczęciu jedzenia. Dzieje się tak wskutek wchłaniania wodorowęglowodanów. Jeśli chodzi o jej stężenie to w przypadku...

Samokontrola okołoposiłkowa

Krzywa cukrowa

Krzywa cukrowa

Krzywa cukrowa to inaczej krzywa glikemiczna. Jest to badanie krwi, w którym oznacza się stężenie glukozy na czczo i po spożyciu roztworu glukozy. Badanie krzywej cukrowej wykonuje się przede wszystkim u kobiet ciężarnych, w celu zdiagnozowania cukrzycy...

Samokontrola okołoposiłkowa

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek? (WIDEO)

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek? (WIDEO) Odtwórz wideo

Maksymalne stężenie glukozy u ludzi zdrowych pojawia się w godzinę po rozpoczęciu spożycia pokarmów, wynosi ok. 140 mg/dl i powraca do wartości sprzed posiłku w czasie 2-3 godzin. Jeśli chodzi o wchłanianie węglowodanów to następuje ono 5-6 godzin po...

Insulina - rodzaje, podawanie, przechowywanie

Mieszanki insulinowe

Mieszanki insulinowe to przygotowane fabrycznie preparaty zawierające w sobie dwa typy insulin. Wyróżniamy dwa rodzaje mieszanek: pierwszy, będący połączeniem analogu insuliny szybko działającego i zawiesiny protaminowej tego analogu (protamina wydłuża...

Insulina - rodzaje, podawanie, przechowywanie

Insuliny posiłkowe

Insuliny posiłkowe zapewniają poposiłkowy wzrost insulinemii (czyli wzrost stężenia tego hormonu we krwi), za który u osób zdrowych odpowiada trzustka. Dzięki temu możliwe jest utrzymanie poziomu cukru we krwi na względnie stałym poziomie po spożyciu...

Insulina - rodzaje, podawanie, przechowywanie

Insulinoterapia

Działanie insuliny jest obok edukacji chorego, odpowiedniej diety, wysiłku fizycznego i doustnych leków przeciwhiperglikemicznych jedną z metod leczenia cukrzycy. Oczywiście żadna z tych metod nie pozwala na powrót organizmu do pełni zdrowia, tzn. stanu,...