Przyczyny udaru mózgu

Udar mózgu stanowi 80 proc. wszystkich udarów i jest jednym z powikłań zatorowych chorób serca. Będąc główną przyczyną niesprawności osób po 40 roku życia, stanowi trzecią w kolejności przyczynę zgonów. O przyczynach powstawania udaru mózgu, opowiada prof. Janina Stępińska, kardiolog.

Dzień dobry, z Pana opisu wynika, że Tata nie mam zaburzeń połykania. Nie wiem jaki ma stan odżywienia. Nie mniej jednak w profilaktyce kolejnych zdarzeń sercowo-naczyniowych rekomendowana jest dieta śródziemnomorska, ze szczególnym zwróceniem uwagi na podaż kwasów omega-3 (ryby, olej lniany), polifenoli (warzywa i owoce, zwłaszcza fioletowe i czerwone, świeże zioła). Warzyw ok 500 g, owoców do 200 g. Oczywiście w diecie śródziemnomorskiej jest też mięso czerwone (jednak do 500 g/tydzień), mięso drobiowe (bez skóry), sugeruje się wprowadzać nasiona roślin strączkowych (2 razy w tygodniu), chude produkty mleczne (do 3% tłuszczu 2 x dzień) i jaja (max. 3-4 sztuki.tydzień). Bezwzględnie wyklucza się podroby i ich przetwory (kaszanka, salceson, serca, wątroba), tłuste mięsa, masło, smalec, tłuste sery (mascarpone, pleśniowe, pełnotłuste żółte) oraz produkty z olejem palmowym. Produkty zbożowe pełnoziarniste, kasze, makarony razowe, płatki owsiane powinny byc wymiennie spożywane w każdym posiłku. Podaż soli max. 5 g (w tym tylko 1/2 małej łyżeczki jako dosalanie potraw, reszta soli pochodzi z produktów gotowych tj. pieczywo, wędliny. Warto wypijać wodę niskosodową.

0

Witam!
Dieta bogatobiałkowa, zapewniającą dostawę odpowiednich mikroelementów, z eliminacją "tłuszczów twardych", nadmiaru węglowodanów, dostosowaną do wydolności połykowych. Całkowity zakaz stosowania tytoniu i ograniczenie innych używek. Najlepiej skontaktować się z dietetykiem - ułoży potrzebne menu.
Pozdrawiam
W. Łuczkowski.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty