Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam serdecznie,
Wymagania laboratorium co do składników potencjalnie alergizujących to najczęściej 10-14 dni, ale warto wcześniej sprawdzić w tym, w którym będzie Pan robić badania.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Jeśli pacjent choruje na celiakię to bezwzględnie nie wolno do diety włączać produktów zawierających gluten. W innym przypadku rozszerzoną diagnostykę należy wykonać bez włączania produktów eliminowanych. Jeśli występują inne nietolerancje niż te badane wcześniej, przeciwciała i tak się pojawią.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Podejrzenie celiakii i wyniki badań? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Ile czasu przez testami powinnam zacząć to jeść, by wytworzyły się przeciwciała? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Jakie badanie można zrobić, żeby potwierdzić nietolerancję glutenu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby zdiagnozować nietolerancję na pszenicę? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Diagnostyka nietolerancji pokarmowej – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy to oznacza, że mam zaprzestać jedzenia glutenu oraz pszenicy? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Alergia pokarmowa i wyniki testów – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Co mam zrobić z takimi bólami brzucha? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Nietolerancja pokarmowa i wybór produktów spożywczych – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Testy na nietolerancję pokarmową u dziecka – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
artykuły
Testy na nietolerancję pokarmową - hit czy kit?
Testy wykrywające nietolerancje pokarmowe, kiedyś
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten