Czy powinienem przed testem włączyć do diety unikane produkty?

Witam, jakiś czas temu wykonałem test na nietolerancje pokarmowe IgG 1-4(elisa) od tej pory jestem na diecie z wykluczeniem części produktów. Ze względu na dalsze występowanie objawów, chciałbym rozszerzyć diagnostykę, jeśli teraz wykonam test, to czy będzie miarodajny ? czy powinienem przed testem włączyć do diety unikane produkty ? Dziękuję i Pozdrawiam
MĘŻCZYZNA, 40 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Ewa Zawidzka Dietetyk, Wrocław
53 poziom zaufania

Witam serdecznie,

Wymagania laboratorium co do składników potencjalnie alergizujących to najczęściej 10-14 dni, ale warto wcześniej sprawdzić w tym, w którym będzie Pan robić badania.

Pozdrawiam
Ewa Zawidzka

0

Jeśli pacjent choruje na celiakię to bezwzględnie nie wolno do diety włączać produktów zawierających gluten. W innym przypadku rozszerzoną diagnostykę należy wykonać bez włączania produktów eliminowanych. Jeśli występują inne nietolerancje niż te badane wcześniej, przeciwciała i tak się pojawią.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty