Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
To złożony problem proszę o przesłanie pytania na bezpłatny portalzapraszam do dyskusji na https://forum.parenting.pl/pytania-do-pediatry darmowy portal. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można podawać dziecku syropy 100 proc. owoców? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Kiedy i jakie badania należy wykonać u dziecka 4,5-rocznego po przebytej szkarlatynie? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Jakie badania wykonać, jeśli dziecko wydaje charczące dźwięki? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Co robić z suchą skórą twarzy u dziecka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy to "otrząsanie" jest normalne u niemowląt? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Jak długo może trwać obrzęk strun głosowych? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Co oznacza opis badania kału u dziecka? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Świąd i sucha skóra u dziecka – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Pękanie skóry rąk a konieczna terapia – odpowiada Małgorzata Panek
- Czy można smarować tłuszczem zmiany skórne u dziecka z atopowym zapalenie skóry? – odpowiada Lek. Katarzyna Kisiel
artykuły
Najlepsza ochrona przed "makabrycznym zabójcą". "Szczepienie przeciwko HPV to najlepszy prezent, jaki można zrobić córce"
Lekarze chcą bezpłatnych populacyjnych szczepień p
Atopowe zapalenie skóry (AZS) - objawy, przyczyny, leczenie i profilaktyka
Atopowe zapalenie skóry (AZS) to przewlekła chorob
Przebieg atopowego zapalenia skóry
Mniej więcej jedna na 10 osób jest wrażliwa na pew