Zdrowa żywność

Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.

Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa
67 poziom zaufania

Żelatyna to substancja białkowa, więc nie jest nie wskazana dla osoby z cukrzycą. Jednak Pani mama powinna ściśle przestrzegać diety - ograniczyć węglowodany proste (cukier, słodycze, ciasta, białe pieczywo, białe makarony, biały ryż oraz produkty z mąki pszennej - kluski, pierogi, pyzy, groszek ptysiowy, grzanki do zupy itp.) i zastąpić je węglowodanami złożonymi - razowe i żytnie pieczywo, grube kasze - gryczana, pęczak itp., makarony pełnoziarniste, brązowy ryż.

Ważne jest też przestrzeganie odpowiednich pór posiłków i pilnowanie aby były one regularne - to pomoże w utrzymaniu względnie stałego poziomu glukozy we krwi i nie doprowadzi do hipoglikemii. W diecie powinny przeważać tłuszcze roślinne nad zwierzęcymi, należy także spożywać ryby morskie, ze względu na dobroczynne działanie kwasów tłuszczowych n-3. Należy zrezygnować ze smażenia potraw i starać się przygotowywać je gotując/na parze/piekąc w folii lub naczyniu żaroodpornym. Potrawy al dente są w tym wypadku bardziej wskazane.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty