Zapytaj lekarza

1 , 0 1 0 , 2 7 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy przy takich wynikach badań prób wątrobowych można stosować antykoncepcję hormonalną?

Witam. Robiłam próby watrobowe, gdyż stosuje antykoncepcji w formie tabletek. Wyniki ALT 66 U/l przy normie 10-31, AST 37 U/l przy normie 0-32, bilirubina calkowita 0,26 mg/dl przy normie 0,20-1.00 oraz fosfataza 47 U/l przy normie 35-104. Nie zachowałam diety lekkostrawnej przed badaniem, a dwa tygodnie przed przeszlam "jelitówkę". Czy takie wyniki dyskwalifikuja stosowanie tabletek? Czy można wówczas ewentualnie używać plastrów antykoncepcyjnych? Pozdrawiam.
KOBIETA, 27 LAT 10 miesięcy temu

Pierwsza wizyta ginekologiczna przed antykoncepcją

Lek. Aleksandra Witkowska Stażysta/Rezydent, Warszawa
79 poziom zaufania

Niewskazana jest dla Pani antykoncepcja hormonalna, plastry również zawierają hormony.
Proponowałabym zrobić przerwę w stosowaniu.

pozdrawiam

umów wizytę 0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety