Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Warzywa – Warzywa to jedna z najzdrowszych grup produktów spożywczych, odpowiednia zarówno dla osób odchudzających się, jak i dla cierpiących na cukrzycę, a mimo tego warzywa nie są doceniane w diecie przeciętnego Polaka.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Produkty żywnościowe

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Warzywa to jedna z najzdrowszych grup produktów spożywczych, odpowiednia zarówno dla osób odchudzających się, jak i dla cierpiących na cukrzycę, a mimo tego warzywa nie są doceniane w diecie przeciętnego Polaka. Kuchnia polska niedostatecznie często wykorzystuje...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Warzywa, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo

Warzywa, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo

Warzywa to nieoceniane źródło witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nie mamy wątpliwości, że są zdrowe i w naturalny sposób wzmacniają nasz organizm. Ale pojawia się pytanie: jak lepiej je jeść - gotowane czy na surowo? Entuzjaści surowizny...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Jedz więcej surowych warzyw!

Tryskasz energią i jesteś wypełniony pozytywnymi wibracjami? A może, jak wielu z nas, jesteś podatny na osłabienie i zmęczenie? Jeśli tak, trzymaj się z dala od kolejnej kawy lub słodkich przekąsek. Według niektórych czołowych dietetyków, jedyne czego...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Zielone warzywa zamiast leków

Zapomnij o cudownych lekach czy suplementach diety - wystarczą brokuły, szpinak, roszponka czy kapusta, by obronić się przed śmiertelnymi chorobami. Tak przynajmniej, w dużym uproszczeniu, uważa dr Michael Greger, lekarz i propagator zdrowego odżywiania....

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Nie lubisz brukselki? Poznaj 5 powodów, by jeść to warzywo

Nie lubisz brukselki? Poznaj 5 powodów, by jeść to warzywo

Kapusta brukselska, bo tak brzmi prawidłowa nazwa tego warzywa, to skrzyżowanie jarmużu i kapusty. Pochodzi z Belgii, a swoją nazwę zawdzięcza stolicy tego kraju. Brukselka nie cieszy się dużą popularnością i często jest nielubianym warzywem, głównie...

Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości

5 powodów, by pić koktajl ze szpinakiem

5 powodów, by pić koktajl ze szpinakiem

Zielone koktajle szturmem zdobyły serca wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. Każdy z nas powinien codziennie jeść 5 porcji warzyw i owoców, a soki warzywne są świetnym sposobem na spożywanie większej ilości tych cennych produktów. Zmiksowanie liści...

Dieta oczyszczająca

Warzywa i napoje w diecie oczyszczającej

Jeśli marzysz o zdrowym organizmie, wolnym od toksyn, zacznij od zmiany diety. Bo właściwe żywienie to klucz do sukcesu. Lekarz internista Agnieszka Lemańczyk z Centrum Odmładzania i Odchudzania Czapielski Młyn radzi, co robić, by być zdrowym i pełnym...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Wolne jedzenie

Zdaniem naukowców, mózg człowieka potrzebuje około 15 minut, aby dotarł do niego sygnał, że organizm już nie jest głodny. Tymczasem większość posiłków w ciągu dnia zjada się w pośpiechu i w rezultacie pochłania się dużo większe ilości kalorii niż są potrzebne....

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu

10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu

Zielone smakołyki Jarmuż, jako główny składnik sałatek, zielonych chipsów czy zup, podbił serca smakoszy, którzy cenią korzystne właściwości zdrowej żywności. Okazuje się jednak, że to zielone warzywo nie jest największym źródłem witamin i składników...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czarna rzepa - właściwości, zastosowanie

Czarna rzepa to bulwa, która jest pokryta czarną skórką. Miąższ jest biały i ma ostry i lekko cierpki smak, niektórzy uważają, że czarna rzepa w smaku przypomina chrzan. Natomiast z wyglądu można ją śmiało porównać do rzodkiewki, dlatego czasem mówi się...