Czy przyjmuję zbyt dużo błonnika?

Moje pytanie dotyczy błonnika w diecie. Mam 28 lat, BMI w normie, brak przewlekłych chorób. 2,5 miesiąca temu zaczęłam zdrowiej jeść i więcej się ruszać (6 dni w tygodniu, po 40 min aerobów). Jasny ryż, makarony i pieczywo zmieniłam na pełnoziarniste. Czy możliwe jest, że dostarczam sobie zbyt dużo błonnika? Krótko po zmianie diety zaczęłam mieć problemy z zaparciami. Piję dużo wody, więc odwodniona nie jestem.
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Dieta odchudzająca dla cukrzyka

Czy osoba cierpiąca na cukrzycę może być na diecie odchudzającej? Dowiedz się tego z naszego filmiku. Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta - diabetologa prof. Władysława Kornafela.

Dzień dobry,
Najprawdopodobniej jest tak jak Pani pisze. Wprowadziła Pani zmiany, ale zbyt duża podaż błonnika pochodzącego ze zbóż wydłuża pasaż jelitowy i może sprzyjać powstawaniu zaparć. Z kolei błonnik z owoców i warzyw będzie go skracał. Ważne jest zatem utrzymanie odpowiedniego balansu frakcji błonnika w diecie.

0

Tak, nagłe wprowadzenie dużej ilości błonnika do diety, może skutkować zaparciami. Oczywiście odpowiednie nawodnienie działa zapobiegawczo, jednak nie u wszystkich wystarcza. W opisanym przypadku należy stopniowo wprowadzać błonnik do diety. Czyli np. makaron czy ryż pełnoziarnisty z duszonymi czy gotowanymi warzywami, a nie surowymi. Można też zwrócić uwagę na dokładność przeżuwania. Trawienie zaczyna się już w jamie ustnej, dlatego im dłużej i dokładniej przeżuwamy pokarm tym mniejsze ryzyko niestrawności i zaparć.

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Dzień dobry!
Zamieniając produkty oczyszczone na te pełnoziarniste zdecydowanie rośnie ilość dostarczanego błonnika. Wygląda na to, że wprowadziła Pani w bardzo krótkim czasie dużo większą ilość błonnika, te ilość zaleca się zwieszać stopniowo. Według Światowej Organizacji Zdrowia powinno się spożywać 30 – 40 g błonnika na dzień. Błonnik w diecie może dostarczyć szereg korzyści: przyspieszanie pasażu jelitowego, obniżanie stężenia cholesterolu we krwi, obniżenie po posiłkowego poziomu glukozy we krwi, czy stymulacja do wzrostu korzystnej mikroflory jelitowej. Należy jednak pamiętać, że zbyt wysoka podaż ogranicza wchłanianie wielu składników odżywczych tak jak wapń, żelazo czy cynk. Również może zmniejszyć efektywność przyjmowanych leków. Jeśli wysokie spożycie błonnika nie idzie w parze z odpowiednią ilością płynów może powodować zaparcia. Ważne jest przy diecie wysokobłonnikowej wypijanie co najmniej 2 litrów wody. Warto oprócz pełnoziarnistych produktów (błonnik nierozpuszczalny) włączyć do codziennego jadłospisu warzywa i owoce, które zawierają rozpuszczalna w wodzie frakcję błonnika pokarmowego. Frakcje te różnią się właściwościami, więc nie należy się ograniczać tylko do pełnoziarnistych produktów w celu dostarczenia błonnika.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
 
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Zdrowe nie znaczy nudne!
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/zdrowe-nie-znaczy-nudne.html?c=9

0
Magdalena Mral Dietetyk, Gdynia
24 poziom zaufania

Witam,
istnieje taka możliwość, że byt nagle wprowadziła Pani do swojej diety zbyt dużą ilość błonnika. Zaparcia mogą być wywołane zbyt małą podaż wody w porównaniu do ilości podaży błonnika w diecie. Powinna Pani wypijać 2 litry wody dzienne przy dużej ilości produktów pełnoziarnistych. Warto też zwrócić uwagę na frakcję błonnika rozpuszczalnego występującego w owocach czy np. spożywać "kisiel" z siemienia lnianego.

Warto tez zwrócić uwagę na to czy przy tych zmianach nie ograniczyła Pani zbyt mocno spożycia tłuszczów m.in. olejów roślinnych, które będą pobudzać perystaltykę jelit i są niezbędne przy prawidłowym żywieniu i wchłanianiu się witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Pozdrawiam,
Magdalena Mral
Dietetyk Kliniczny Gdynia

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty