Mężczyzna , 21 lat Witam.Z jakich orzechów masło najlepsze oczywiście bez z soli cukru itp. I w jakiej ilości dziennie można przy wadze 75 kg żeby nie zanurzyć stosunku omega3 do omega6. Przyjmuje 600mg om3. Obecnie. Jak to jest z jajkami ze maja znacznie więcej omega 6 od omega 3 a mają pozytywny wpływ? Czy są jakieś ograniczenia jeśli chodzi o spożycie jaj na dzień?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Krzysztof Szmyt 79
Lek. Krzysztof Szmyt Stażysta/Rezydent, Poznań
Edytuj odpowiedź

Witam, stosunek kwasów omega powinien wynosić 1:3 , nie powinno się spożywać jaj codziennie, gdyż zawierają znaczne ilości cholesterolu. Proszę nie stosować preparatów bez konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Szczegółowych odpowiedzi udzieli dietetyk.

Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Dawka nienasyconych kwasów tłuszczowych to sprawa dość indywidualna. Wszystko zależy nie tylko od spożycia ale również od stanu błony śluzowej jelit - wchłaniania ich w jelitach a także od zapotrzebowania, które jest dość indywidualne. Aby zoptymalizować dawkowanie i spożycie kwasów tłuszczowych zarówno nasyconych jak i nienasyconych najlepiej oznaczyć profil kwasów tłuszczowych i wtedy indywidualnie dobrać dietę i suplementację. Zapraszamy.

Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Stosunek kwasów tłuszczowych to 1:3. Jeżeli chodzi o masło orzechowe - cieżko jest to określić ponieważ każdy producent ma swoją procedurę i inną zawartość składników odżywczych. Proszę sprawdzić na etykiecie ewentualnie skontaktować się z producentem masła, które jest spożywane. Jeżeli chodzi o jajka - niektórzy mówią, że można jedno dziennie, inni że 2-3 razy w tygodniu jest wystarczające. Na pewno nie powinny być to jajka z marketu z chowu klatkowego, tylko starać się wybierać te najlepsze - wolny wybieg, wiejskie, zielononóżki. Nie wspomniano też o poziomie cholesterolu we krwi - nie podał Pan takich informacji a są one dość istotne gdy mówimy o jajkach i kwasach tłuszczowych.

Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam serdecznie,

jeśli chodzi o jedzenie jaj: jeśli nie ma Pan problemów po ich spożyciu, nie musi się Pan ograniczać. Dotychczasowe zalecenia mówiące o ograniczaniu ich do 2-3 sztuk tygodniowo to bzdura, nie poparta jakimikolwiek badaniami naukowymi.

W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Nabiał – Nabiał to nazwa grupy produktów żywnościowych, w skład których wchodzą mleko i jego przetwory, czyli: sery, twarogi, jogurty, kefiry, maślanki. Nabiał zawiera wapń – pierwiastek niezbędny do budowy kości i zębów, odgrywa również zasadniczą funkcję w przekazywaniu impulsów nerwowych.
Artykuły na ten temat
Nabiał

Które jaja są najzdrowsze?

Które jaja są najzdrowsze?

Które jaja wybrać? Przepiórcze, kurze, strusie, kacze czy perlicze? Jaja są ważnym elementem diety. Jednak każdy ich rodzaj ma inne właściwości. Najczęściej wybieramy te kurze, kierując się zazwyczaj ich popularnością. Tymczasem, jak się okazuje, na sklepowych...

Nabiał

Sery nie zawsze zdrowe

Sery nie zawsze zdrowe

Dobry ser, czyli jaki? Ser to bardzo dobre źródło wapnia i białka. Jego gatunki i rodzaje różnią się technologią produkcji, pochodzeniem, czasem dojrzewania i konsystencją. Mają niepowtarzalny smak i aromat. Sery wytwarzane są z mleka krowiego, owczego...

Nabiał

Jajka na zdrowie

Jajka na zdrowie

Wysokie stężenie cholesterolu we krwi jest istotnym czynnikiem ryzyka miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego rozwijających się na jej tle. Jednym ze składników diety, na który do tej pory często zawracano uwagę w diecie hipolipemicznej, były jaja....

Nabiał

Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie

Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie

Jajka w codziennie diecie Jajka są smaczne, odżywcze i bardzo zdrowe. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów, choć w nie każdej postaci jajka będą odpowiednie dla osób odchudzających się. **Okazuje się bowiem, że sposób w jaki je przygotowujemy...

Nabiał

Nabiał przyspiesza odchudzanie!

Odpowiednio zbilansowana dieta oraz systematyczne wykonywanie ćwiczeń fizycznych wspomagają walkę z nadwagą bądź otyłością. Stosowanie dodatkowo diety bogatej w nabiał nie tylko zapobiega utracie tkanki mięśniowej, ale zwiększa utratę komórek tłuszczowych...

Nabiał

Wartościowe produkty bogate w tłuszcz

Wartościowe produkty bogate w tłuszcz

Jeszcze nie tak dawno mówiono, że wartościowy jest jedynie tłuszcz zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe. Stanowisko to jednak powoli zaczyna się zmieniać. Nie chodzi jednak o propagowaniu niezdrowego, bogatego w tłuszcz jedzenia. Ono bezdyskusyjnie...

Nabiał

Lidl kontra Biedronka: który majonez jest lepszy?

Lidl kontra Biedronka: który majonez jest lepszy?

Jaki majonez wybrać? Do jajek, sałatek i wędlin. Majonez to jeden z najpopularniejszych produktów wielkanocnych. Jak wybrać ten najlepszy? Porównujemy składy produktów z Lidla i Biedronki. Sprawdziliśmy, jakich składników nie powinny zawierać. Jeśli...

Nabiał

25 smacznych sposobów na wykorzystanie właściwości zdrowotnych jaj

25 smacznych sposobów na wykorzystanie właściwości zdrowotnych jaj

Są pełne białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywając je, dostarczasz organizmowi niezbędne witaminy: A, D, K, E, B2 i B12 oraz składniki mineralne, takie jak: fosfor, żelazo, magnez, wapń i potas. Jaja powinny znaleźć się w jadłospisie każdego,...

Nabiał

Masło kakaowe nie tylko dla urody

Masło kakaowe nie tylko dla urody

Masło kakaowe a zdrowie Masło kakaowe to główny składnik większości czekolad, który wzbogaca je o kremową konsystencję. Jednakże istnieje wiele zalet masła kakaowego poza przyjemnym smakiem. Ten naturalny tłuszcz stosowany jest w kosmetykach, medycynie...