Przechowywanie grzybów
słodzenie herbaty i kawy cukrem jest o tyle szkodliwe, że przyczynia się do podniesienia poziomu glukozy we krwi, dostarcza pustych kalorii, a także sprzyja powstawaniu próchnicy. Tak więc jeśli często pije Pani ww. napoje i słodzi je, może przyczynić się to w dłuższej perspektywie do gromadzenia tkanki tłuszczowej. Jeśli lubi Pani słodką herbatę lub kawę lepiej słodzić np. miodem, melasą trzcinową czy też melasą z karobu Jeśli dba Pani o sylwetkę zalecam slodzenie ksylitolem (cukrem z brzozy) lub stewią - to dwa naturalne i bezpieczne słodziki. pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Słodzenie kawy miodem – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co wybrać do słodzenia kawy, herbaty? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czym zastąpić cukier? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Zamiana fruktozy na stewię – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Ksylitol zamiast cukru w żywieniu dzieci – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Picie herbaty po umyciu zębów wieczorem – odpowiada Lek. dent. Łukasz Wojszwiłło
- Wpływ dużych ilości kawy na zdrowie – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Czy czarna herbata bez cukru jest zdrowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Słodzenie herbaty miodem – odpowiada Mgr Dorota Barańska
- Czy zielona herbata, kawa lub mięta pomagają w odchudzaniu? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
artykuły
Cukry proste - charakterystyka, podział, występowanie, wpływ cukrów prostych na zdrowie człowieka
Cukry proste należące do grupy węglowodanów, mogą
Cukier w diecie i w domu - rodzaje, właściwości, bezpieczeństwo. Czy cukier zawsze szkodzi?
Cukier to potocza nazwa ogólna dla węglowodanów, w
"Wody smakowe" - tego na pewno o nich nie wiedziałeś
Woda to nieodłączny element zdrowej diety, dlatego