Sok z marchwi, czy świeży może być szkodliwy

Dzień dobry. Mam takie niecodzienne i nietypowe pytanie: Czy sok ze świeżej marchwi może być szkodliwy? Ostatnio słyszałam, że może negatywnie działać na wątrobę, która nie może sobie poradzić z ilością karotenu, co powoduje, że skóra zaczyna żółcieć. Czy to jest prawda? Codziennie pije bardzo dużo soku z marchwi, dodaje mi energii i mam poczucie, że dostarczam sobie coś zdrowego, a tu taka wiadomość. Czy to możliwe, że przy całym swoim dobrodziejstwie i ilości witamin, które taki sok zawiera może mieć szkodliwy wpływ na człowieka. Prawie nie ma kalorii, nawet słyszałam, że może okazać się skuteczny w leczeniu choroby nowotworowej, choć nie wiem na ile to prawda. Zawsze byłam przekonana, że sok z marchwi jest esencją zdrowia, proszę o informację jak to wygląda w rzeczywistości, abym nie miała wątpliwości. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Witam,

W żadnym wypadku sok z marchwi (bez dodatków, jednodniowy) nie jest szkodliwy. Dostarcza bardzo wielu cenny składników mineralnych, a do tego jest niskokaloryczny. Należy jednak pamiętać o zachowaniu umiaru ponieważ można doprowadzić do hiperwitaminozy - górna, bezpieczna granica spożycia witaminy A dla kobiet w wieku 19-30 lat to 3000 ug/dobę.

0

Jest takie powiedzenie, że to co dla jednych jest lekarstwem dla innych trucizną. Dotyczy to również pożywienia. Jeśli ma Pani uczulenie na marchew, to oczywiście, że jej sok będzie Pani szkodził. Nawet, gdy tylko ma Pani nietolerancje, a nie alergie, to również sok z marchwi nie będzie Pani służył. Jeżeli odczuwa Pani jakieś dolegliwości po soku z marchwi, to wcale niekoniecznie musi to być związane z samą marchwią, ale dodatkami do soku (jeśli kupuje Pani gotowy) czy np. środkami ochrony roślin, które marchew zgromadziła w czasie wzrostu.

0

Marchew to bardzo uniwersalne warzywo i ma wiele dobrych właściwości, min.:
pomaga na niedokrwistość, w chorobach wątroby i nerek, serca (chorobie wieńcowej), usuwa cholesterol, wzmacnia organizm, wspomagająco przy pasożytach układu pokarmowego.
Reguluje wydzielanie soków trawiennych. Pomaga w nadczynności tarczycy i przy ma działanie antynowotworowe.

1 szklanka dziennie całkowicie wystarczy i na pewno nie zaszkodzi.
Oczywiście świeżo wyciśniętego soku z marchwi - nie Kubusiów, pysiów i innych! (potężne ilości cukru, zagęszczacze itp.)
I pamiętaj też, że od nadmiaru soku możesz zrobić się....pomarańczowa! A więc co za dużo to niezdrowo!

Przy niewydolności nerek i dnie moczanowej niewskazane jest robienie soku z marchewki z liśćmi i łodygami.
Informacje o szkodliwości soku na wątrobę bądź o tym, że zaszkodzimy sobie nadmiarem witaminy A - są mocno przesadzone, jeśli oczywiście nie pijemy soku w ilościach przemysłowych. Pamiętaj, że nadmiar żadnego soku nie jest wskazany!

Na zdrowie!

0

Witam, wszystko spożywane w zbyt dużych ilościach może niekorzystnie działać na nasz organizm. Sok marchewkowy świeżo wyciskany własnoręcznie lub kupny, jeśli tylko jest świeży i odpowiednio przechowywany nie powinien być szkodliwy. Pozdrawiam.

0

Sok ze świeżej marchwii zawiera dużo witaminy A, W nadmiarze witamina ta jest niezdrowa, poniewaź kumulowana jest w wątrobie. W odpowiedniej dawce serdecznie polecam

0

Każdy produkt spożywany zbyt czesto lub w zbyt dużych ilościach może by szkodliwy dlatego umiar i urozmaicenia diety są jak najbardziej wskazane.
Sok marchwiowy spożywany 2-3 razy w tygodniu jest dobrym źródłem beta karotenu i witamin wiec jak najbardziej powinien sie znaleźc w zdrowej diecie. Świeży sok z marchwi nie jest jedynie zalecany dzieciom do 4 roku życia. Uważac powinny także osoby chore na cukrzyce gdyż sok marchwiowy zawiera sporo cukru i bardzo szybko podnosi poziom cukru we krwi.

0

Witam. Sok marchewkowy ma wiele wlaściwości zdrowotnych. Zawiera bardzo dużo witaminy A, B, oraz dużo minerałów.Może on być z powodzeniem używany w codziennym jadłospisie ale oczywiście w umiarkowanych ilościach. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty