Czy sól himalajska jest bardziej szkodliwa od zwykłej soli?

Witam dużo słyszy się o soli himalajskiej różowej ze to zdrowa sól itd. A jednak nie jest wcale tak różowo.czytalam ze to pic na wodę ze sól himalajska jest tak samo szkodliwa jak zwykła kuchenna. Którą sól wybrać? Zwykł a kuchenna morska czy himalajska?
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Dieta 1000 kalorii

Najgorsza jest sól rafinowana. Szkodliwy jest na pewno nadmiar każdej soli.
Sól himalajska jest uważana za najczystszą sól wydobywaną ręcznie, nieoczyszczaną i bogatą w minerały. Oprócz chlorków i magnezu zawiera ona siarczany i żelazo.
Najzdrowsza sól to sól morska nierafinowana. Ma stosunkowo niską zawartość sodu. Zawiera również magnez, lit, selen, cynk i jod, bo powstaje przez odparowanie wody morskiej. Ma szary kolor i jest lekko wilgotna. Odznacza się intensywnym smakiem, dlatego można jej używać mniej niż soli kuchennej.

Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/

0

Dzień dobry,

żadnej soli nie należy używać w nadmiernej ilości. Jeżeli zachowa Pani umiar to można stosować zwykła sól kuchenną. jeżeli ma Pani tendencje do dużego spożywania soli to wówczas można korzystać z soli sodowo - potasowej.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty