Czy spożywanie nabiałów zaostrza WZJG?

W zeszłym roku w październiku zaczęłam jeść w dużych ilościach kefiry i jogurty greckie (nawet dwa dziennie w sumie). Po jakimś tygodniu mój organizm się zbuntował i zaczęłam mieć biegunki. Oczywiście myślałam, że jest to objaw pożądany, więc nie przestawałam spożywać jogurtów. Intensywność biegunek spowodowała, że sparaliżowała moje życie. Więc odstawiam jogurty, ale mleko w diecie zostaje. Od października do grudnia na zasadzie "mleko - kara" zauważamy w domu, że nie mogę w ogóle spożywać mleka i jego przetworów. Zjedzenie małego kabanosa z dodatkiem laktozy nasila moje objawy. Dodanie mleka do kawy powoduje biegunkę. I co się dzieje dalej ...odstawiam mleko i ilość biegunek się zmiesza, można powiedzieć, że zaczynają się luźne stolce, a nie biegunki, a obecnie unikanie mleka i jego przetworów powoduje powrót do normalności bez leków asamax. Moje pytanie, kiedy mogę mówić o zaostrzeniu czy nawrocie choroby WZJG skoro ja tak naprawdę chyba tego nie przeżyłam. Wystarczy, że dodam mleko do kawy i ja mam "nawrót choroby"? Bez zmiany diety nie miałam żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wprowadzenie tak dużej ilości pokarmów jogurtowych spowodowało u mnie rozchwianie ilości i konsystencji wypróżnień. Czy można pomylić WZJG z alergicznym zapaleniem jelita? Przyczyna WZJG nie jest znana (podobno), jednakże ja przyczynę swoich luźnych stolców znam. Nie chcę wyprzeć choroby tylko zależny mi na diagnozie. Jak to się zazwyczaj objawia u osób chorujących na WZJG, czy tak samo jak u mnie? produkt alergiczny wywołuje chorobę, czy najpierw występują dolegliwości jelit spowodowane WZJG, a potem ujawniają się alergie i inne nietolerancje pokarmowe, w skutek WZJG? Jest to dla mnie cenna informacja pozwalająca na zrozumienie o jaki "nawrót", "reemisje" w chorobie WZJG chodzi?
KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty