Indeks glikemiczny w cukrzycy
Indeks glikemiczny oznacza poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku. Czy dla cukrzyka powinno to mieć znaczenie? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.
Warzywa strączkowe mają wiele zalet (m.in.duża zawartość białka, błonnika, składników mineralnych), jednak dla przeciwwagi - zawierają również substancje antyodżywcze, takie jak lektyny i fityniany. Blokują one wchłanianie "dobrych" substancji z pożywienia, nasilają stany zapalne. Ilość spożywanych strączków powinna być ustalona indywidualnie, ze szczególnym zwróceniem uwagi na samopoczucie po ich spożyciu. Osobie, która nie ma dolegliwości po ich spożyciu, zaleciłabym włączenie ich do diety 2-4 razy w tygodniu, każdorazowo pamiętając o odpowiednim ich przygotowaniu (gł. długotrwałe moczenie).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy strączki ekologiczne nie zawierają substancji antyodżywczych? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wchłanianie składników odżywczych a makaron dietetyczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Warzywa jako posiłek potreningowy – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Które owoce i warzywa trzeba jeść codziennie? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Kiedy można osiągnąć sytość? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy surowe warzywa pomagają przy trawieniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak najszybciej przybrać na masie? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Spożywanie szpinaku w nadmiernych ilościach – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Co konkretnie jeść, aby być zdrowym? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przykład kolacji dla wegetarianki – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
artykuły
Bób - wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, gotowanie
Bób, podobnie jak pozostałe warzywa strączkowe, po
Masz wzdęcia? Zmień swoje przyzwyczajenia!
Wzdęcia i inne dolegliwości trawienne są zazwyczaj
Warzywa, które powodują wzdęcia. Sprawiają, że wyglądasz na 5 kg więcej
Wzdęcia to dość przykra i kłopotliwa dolegliwość,