Dieta osoby chorej na cukrzycę
Jak powinna odżywiać się osoba chora na cukrzycę? Czy jej dieta musi być rygorystyczna? Na temat diety cukrzyka wypowiada się ekspert - prof. Krzysztof Strojek, diabetolog.
Dzień dobry, proszę pamiętać że w przypadku cukrzycy dieta jest formą leczenia . Przyjmując lek nadal należy pamiętać o zasadach diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, czyli po prostu zdrowej racjonalnej diety. Węglowodany wskazane to kasze, ryż pełnoziarnisty, komosa ryżowa, poza tym chude mięsa, ryby, jaja, nabiał oraz warzywa, przede wszystkim surowe, jeśli gotowane to al dente. Owoce owszem, ale bez szaleństw 150-200g dziennie, najlepiej spożywane razem z posiłkiem. Proszę również pamiętać o nawadnianiu organizmu. W kontroli glikemii niezbędna jest aktywność fizyczna, przynajmniej 60min spaceru dziennie.
Życzę powodzenia!
Agnieszka stachura-Kapusta
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką kaszę może jeść osoba z cukrzycą? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Małgorzata Piszewska
- Jak schudnąć podczas leczenia sterydami? – odpowiada mgr Agnieszka Stachura - Kapusta
- Czy można przedawkować witaminy lub mieć ich zbyt wysoki poziom w organizmie? – odpowiada mgr Agnieszka Stachura - Kapusta
- Produkty bezglutenowe w diecie u osób z hiperglikemią – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Odchudzanie u 63-latki z cukrzycą typu 2 – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy cukrzycy u 59-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Mam cukrzycę: jak schudnąć bez efektu jo-jo? – odpowiada Lek. Anna Syrkiewicz
- Jak diagnozować otyłość pod kątem genetycznym? – odpowiada mgr Agnieszka Stachura - Kapusta
- Cukrzyca a odchudzanie i problemy z krzyżem – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)