Kobieta , 37 lat witam, mam 36 lat, jestem po 3 poronieniach (2009r, 2012r, 2016-lipiec), nie bralam pod uwage tarczycy, ale moze??? zrobilam wyniki i oto one: TSH: 3,18 (norma 0,27-4,2) FT3: 4,93 (norma: 3,10-6,80) FT4: 19 (norma: 12-22) a/TPO: 17,6 (norma: <34) Niby w normie, ale moze TSH za wysokie? Czytalam ze przy zajsciu w ciaze powinno byc nie wieksze niz 1??? USG tarczycy nie robilam, ale chyba zrobie? Prosze o rade.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Lek. Tomasz Budlewski 79
Lek. Tomasz Budlewski Stażysta/Rezydent, Łódź
Edytuj odpowiedź

Nie sądzę aby problemy z tarczycą których nie ma miały spowodować poronienie. Konieczne są badania wy kierunku zespołu antyfosfolipidowe go. Proszę zgłosić się do lekarza hematologa lub Reumatologa. Przydałoby się także wykonać badanie nasienia u partnera

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badanie hormonów tarczycy – TSH to skrócona nazwa hormonu tyreotropowego. Hormon TSH wydziela przysadka mózgowa. TSH oddziałuje na tarczycę – pobudza ją do produkcji innych hormonów: tyroksyny i trójjodotyroniny.
  • USG – USG, czyli popularny skrót dla nazwy ultrasonografia, to badanie, dzięki któremu można uzyskać obraz narządów i tkanek organizmu ludzkiego. Obecnie USG jest najpopularniejszym badaniem obrazowym wykonywanym w codziennej praktyce lekarskiej.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Normy laboratoryjne

Kwas moczowy - normy, interpretacja

Kwas moczowy jest produktem degradacji puryn, czyli zasad azotowych wchodzących w skład kwasów nukleinowych DNA i RNA. Degradacja ta zachodzi w hepatocytach wątroby pod wpływem działania różnych enzymów. Kwas moczowy w 30 proc. jest wydalany przez przewód...

Ból kręgosłupa - rodzaje, przyczyny, leczenie, domowe sposoby na ból kręgosłupa

Nie warto opóźniać diagnostyki bólu pleców

Na ból odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa narzeka wiele osób, najczęściej utożsamiając go z bólem przeciążeniowym. Tymczasem przyczyną 3 proc. przypadków takiego bólu u dorosłych jest autoimmunologiczna choroba zapalna stawów kręgosłupa. Wśród osób,...

Toczeń rumieniowaty układowy - przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie

Toczeń rumieniowaty układowy. Choroby współistniejące i powikłania

Toczeń rumieniowaty układowy jest jedną z częściej występujących chorób tkanki łącznej (kolagenoz) o bardzo bogatym obrazie klinicznym. Objawy, które pojawiają się w trakcie choroby mogą być bardzo błahe, lecz czasami prowadzą do poważnych chorób, zagrażających...

Objawy reumatoidalnego zapalenia stawów - przyczyny i objawy, zapobieganie i leczenie

Kto choruje na reumatoidalne zapalenie stawów? (WIDEO)

Kto choruje na reumatoidalne zapalenie stawów? (WIDEO) Odtwórz wideo

Reumatoidalne zapalenie stawów, potocznie nazywane reumatyzmem, większości osób kojarzy się z chorobą dotykającą osoby w starszym wieku. Ten stereotyp nie jest jednak prawdziwy. Jak mówi dr n. med. Marta Rell-Bakalarska, specjalista reumatologii i chorób...

USG tarczycy

USG tarczycy - przebieg badania, wyniki

USG tarczycy jest często podstawą do diagnozy coraz częściej pojawiających się chorób czy zmian patologicznych tego gruczołu. USG tarczycy jest badaniem bezpiecznym, całkowicie bezbolesnym i nieinwazyjnym. Właściwie przeprowadzone badanie USG tarczycy...

Badania

Badanie izotopowe kości i stawów (scyntygrafia kości i stawów)

Badanie izotopowe kości i stawów, czyli scyntygrafia kości i stawów, to badanie, które pozwala uzyskać obraz kości oraz stawów i pomaga w ocenie ich stanu czynnościowego. Badanie izotopowe kości i stawów obejmuje: statyczną scyntygrafię kości, trójfazową...

Witamina D3 - właściwości, niedobór

Witamina D3 - właściwości, funkcje, zapotrzebowanie, suplementacja

Witamina D3 - właściwości, funkcje, zapotrzebowanie, suplementacja

Na niedobór witaminy D cierpi większość z nas - winę ponosi zarówno nasz klimat, który nie obfituje w dużo słonecznych dni, ale również my sami. W naszej diecie brakuje produktów zawierających tę cenną witaminę i większość czasu spędzamy w pomieszczeniach,...

OB (odczyn Biernackiego) - charakterystyka, normy

Podwyższone OB - prawidłowa wartość, przyczyny

Podwyższone OB - prawidłowa wartość, przyczyny

Badanie OB, czyli badanie poziomu sedymentacji erytrocytów jest częstym badaniem krwi, przeprowadzanym w celu wykrycia stanów zapalnych. Podwyższone OB jest wynikiem nie tylko chorób, ale np. ciąża podwyższa jego poziom. Badanie OB polega na mierzeniu...

Badania

Badanie izotopowe tarczycy (scyntygrafia tarczycy)

Badanie izotopowe tarczycy pozwala uzyskać jej obraz, z którego lekarz może odczytać choroby tarczycy, tj. odszczepy pozagruczołowe, przerzuty nowotworowe. Badanie to polega na podaniu (doustnie lub dożylnie) izotopu promieniotwórczego, który wypełnia...