Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badania w samokontroli cukrzycy – Kontrola glikemii to podstawa skutecznego leczenia cukrzycy, szczególnie w przypadku chorych stosujących insulinoterapię. Dzięki regularnym pomiarom można stwierdzić, jaki jest dobowy profil glikemii, czyli kiedy poziom glukozy we krwi się podnosi, a kiedy spada.
  • Badanie stężenia glukozy – Stężenie glukozy we krwi to ważny wskaźnik wykorzystywany w profilaktyce w kierunku cukrzycy, w jej rozpoznawaniu. Poprzez badanie stężenia glukozy we krwi odbywa się również kontrola cukrzycy. Stężenie glukozy we krwi wykonywane jest w stanach hipoglikemii, tzn.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Badania w samokontroli cukrzycy

Bolesne pomiary glikemii (WIDEO)

Bolesne pomiary glikemii (WIDEO) Odtwórz wideo

Podstawą leczenia cukrzycy jest regularne kontrolowanie poziomu cukru we krwi i dopasowywania do wyników dawek leków przeciwcukrzycowych lub insuliny. Mierzenie cukru jest także ważne u osób leczonych tylko za pomocą diety przeciwcukrzycowej. Samokontrola...

Badania

Badania w samokontroli cukrzycy

Kontrola glikemii to podstawa skutecznego leczenia cukrzycy, szczególnie w przypadku chorych stosujących insulinoterapię. Dzięki regularnym pomiarom można stwierdzić, jaki jest dobowy profil glikemii, czyli kiedy poziom glukozy we krwi się podnosi, a...

Słodycze

Cztery objawy wysokiego cukru we krwi

Cztery objawy wysokiego cukru we krwi

Cukier - słodki i niebezpieczny nałóg Czujesz się często ospały, masz ochotę na coś słodkiego i ewidentnie brak ci energii? To mogą być oznaki podwyższonego poziomu cukru we krwi, który prowadzi do rozwoju cukrzycy. Okazuje się, że wielu chorych nawet...

Badania w samokontroli cukrzycy

Wybór glukometru

Nieodzownym elementem samokontroli cukrzycy, niezależnie od jej typu, jest pomiar stężenia glukozy przy użyciu glukometru. Celem, do którego chory powinien dążyć, jest poziom glukozy oznaczany na czczo, mieszczący się w przedziale 70 -110 mg/dl, natomiast...

Słodycze

Czy sztuczne słodziki zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy?

Czy sztuczne słodziki zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy?

Wokół sztucznych słodzików krąży wiele mitów. Eksperci postanowili więc po raz kolejny przyjrzeć się im dokładniej. Badania wykazały, że spożywanie słodzików w dużych ilościach może zmienić procesy wchłaniania cukru przez organizm. Rezultatem jest cukrzyca...

Insulina - rodzaje, podawanie, przechowywanie

Insuliny naśladujące podstawowe wydzielanie

Insuliny naśladujące podstawowe wydzielanie to insuliny charakteryzujące się późnym początkiem działania i długim czasem uwalniania z tkanki podskórnej do krwiobiegu. Dzięki temu pozwalają na względnie długie zapewnienie stałego, niskiego poziomu insuliny...

Słodycze

Naukowcy poprawiają smak stewii

Naukowcy poprawiają smak stewii

Cukier jako dodatek do żywności jest coraz powszechniej demonizowany. Jednak w wyniku niespadającego zamiłowania konsumentów do słodkiego smaku i poszukiwań alternatywnej metody słodzenia, rynek światowy już od jakiegoś czasu podbija stewia - niezawierający...

Słodycze

Czekolada chroni przed zespołem metabolicznym!

Czekolada chroni przed wystąpieniem zespołu metabolicznego, który pojawia się u osób prowadzących niezdrowy tryb życia. Zespół metaboliczny obejmuje szereg schorzeń: cukrzycę typu 2, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, które są najczęstszą przyczyną zgonów....

Słodycze

Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru?

Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru?

Słodkie kryształki Cukier jest wszechobecny w naszym życiu. I nie chodzi tutaj tylko o małe białe kryształki, ale o tzw. cukier dodany. A ten jest wszędzie: w napojach, ciastkach, jogurtach, wędlinach, pieczywie, przyprawach i wielu innych produktach...